Raadsvragen over wachtlijsten huurwoningen

`20160603 Zoekduur huurwoningenvrijdag 03 juni 2016 11:28

De ChristenUnie heeft mondelinge vragen gesteld over de groei van de wachtlijsten voor een sociale huurwoning in de regio Zuid-Kennemerland. Raadslid Frank Visser: “In onze regio lopen de wachtlijsten sneller op dan elders. Het laatste jaar is er een licht herstel maar andere regio’s doen het beter”

Voorzitter, deze week verscheen een landelijk rapport over de inschrijfduur en zoekduur naar sociale huurwoningen. Een aantal regio's waaronder Zuid-Kennemerland worden hierin met elkaar vergeleken. Het onderzoek kent wat beperkingen omdat het systeem van woonverdeling en de registratie daarvan overal anders is, maar het rapport laat juist voor onze regio een aantal zorgwekkende trends zien.

Ik heb daarom een aantal vragen aan de wethouder wonen:

  1. (nav figuur 3-3) In Zuid-Kennemerland blijkt in 2015 zo'n 38% van de woningen bemiddeld te worden. In andere regio's is dit maximaal 30%. Hoe komt dit aandeel zo hoog? Mensen die afhankelijk zijn van hun inschrijfduur moeten nu nog langer wachten omdat andere mensen kennelijk via een achterdeur worden geholpen. Zo'n achterdeur is prima als het gaat om voorrang op grond van stadsvernieuwing of voor statushouders maar dat verklaart nog niet waarom onze regio zo uit de pas loopt met andere regio's!
  2. (nav figuur 3-4) Ook opmerkelijk is de daling van het aantal verhuringen in onze regio waar dit in andere regio's juist is toegenomen. Dit is een teken dat de woningmarkt in onze regio sterker dan in andere regio's aan het vastlopen is. Komt dit doordat mensen onvoldoende kunnen doorstromen naar middeldure huur, loopt de woningbouw verder achter dan in andere regio's of is er een andere verklaring?
  3. (nav figuur 3-4) Ook het aantal actief woningzoekenden is in onze regio het sterkst gedaald. Dat lijkt positief maar de verklaring is waarschijnlijk dat veel mensen niet meer actief zoeken omdat ze weten dat ze toch geen kans maken omdat er te weinig woningen beschikbaar komen ofwel omdat ze net een te hoog inkomen hebben voor de nieuwe normen voor passend toewijzen. Is de wethouder bereid te onderzoeken waarom er ineens zoveel minder actieve woningzoekers zijn?
  4. (nav figuur 3-6 en 3.8) Dat er echt iets aan de hand is blijkt uit het feit dat de slaagkans in onze regio voor een sociale huurwoning, ondanks de sterke daling van het aantal actief woningzoekenden, slechts 10% is waar andere regio's 15% of hoger scoren. De zoekduur in onze regio is in vergelijking met andere regio's het sterkst gestegen. In 2010 was dit nog 2 jaar, inmiddels is dit 4 jaar en dan moeten we bedenken dat mensen vaak al lang staan ingeschreven als ze beginnen met zoeken. Is de wethouder het met de ChristenUnie eens dat de zoekduur nu te lang is en met corporaties afspraken te maken deze zoekduur te halveren?
  5. (nav figuur 3.11) De slaagkans voor jongeren tot 23 jaar is in onze regio extreem laag, zo'n 1%. Ik zie het in mijn omgeving: jongeren komen niet aan de bak en worden gedwongen voor hoge bedragen particulier te huren. Wanneer onderneemt de wethouder actie specifiek voor deze groep? 
  6. De nieuwe cijfers geven aan dat er echt snel een nieuwe woonvisie nodig is met concrete acties en een bouwoffensief in Haarlem. De ChristenUnie roept het college op samen met de woningcorporaties het bouwtempo op te schroeven en snel veel eerste palen te gaan slaan. Voelt de wethouder deze urgentie en is zij bereid binnen 4 maanden met de nieuwe woonvisie te komen?

« Terug

Archief > 2016 > juni

Geen berichten gevonden