Kosten gehandicaptenparkeerplaats Haarlem veel te hoog

rolstoel-610zaterdag 25 februari 2017 20:24

Haarlem staat van de 25 grootste gemeenten op plek 7 als het gaat om kosten voor een gehandicapten parkeerplaats, zo bleek tijdens een uitzending van VARA’s Kassa. Een gehandicaptenparkeerplaats kost in Haarlem maar liefst 456 euro. In de gemeente Oss kost dit exact 0 euro. De ChristenUnie gaat mondelinge vragen stellen in de gemeenteraad. Raadslid Frank Visser: "De kosten in Haarlem moeten omlaag. Je kunt dit bedrag niet van gehandicapten vragen, zeker niet als ze moeten rondkomen van een minimuminkomen"

Een gehandicaptenparkeerplaats kost in Haarlem 456 euro zo bleek uit onderzoek van Kassa (item start op 11 minuut 11): 158 euro voor een gehandicaptenparkeerkaart en 298 euro voor de aanvraag van de parkeerplaats. En oh ja dat moet je ook nog door een daarvoor aangewezen arts zijn onderzocht.

Ter vergelijking: in Ede is de gehandicaptenparkeerkaart gewoon gratis en is de leges voor een gehandicaptenparkeerplaats 88,50. Dit tarief is dus meer dan 5x zo laag als in Haarlem. Mensen met een inkomen onder de 130% van het sociaal minimum kunnen in Ede hun leges zelfs terugkrijgen. De gemeente Oss is nog coulanter: die vraagt om precies te zijn 0 euro voor een gehandicaptenparkeerplaats.

De ChristenUnie-fractie in Haarlem gaat hierover dinsdag in de gemeenteraad de volgende vragen stellen:

  1. Vindt het college het rechtvaardig om zo veel geld te vragen van gehandicapten?
  2. Haarlem gaat voor de meeste leges uit van 100% kostendekkendheid. Kan het college verklaren hoe het mogelijk is dat het verstrekken van een simpele vergunning 158 euro kost?
  3. Wie zijn de aangewezen artsen die je in Haarlem moeten hebben onderzocht om in aanmerking te komen voor een gehandicaptenparkeerkaart en betekent dit nog extra kosten voor de gehandicapte? Op de website is hierover namelijk niets te vinden…
  4. Is het college bereid de kosten voor de gehandicaptenparkeerkaart en de gehandicaptenparkeerplaats te verlagen tot in ieder geval onder het gemiddelde van de 25 grootste gemeenten?
  5. Is het college bereid een regeling te treffen voor gehandicapten met een inkomen onder het sociaal minimum zodat zij geen extra kosten hoeven te maken voor een gehandicaptenparkeerkaart of een gehandicaptenparkeerplaats?

 

 

« Terug

Archief > 2017 > februari

Geen berichten gevonden