Evaluatie dagelijks beheer en nieuwe aanpak groot onderhoud

DSC02676.JPGdonderdag 02 februari 2017 21:31

Sinds enige tijd werkt de gemeente bij het dagelijks beheer van de stad “in regie”. Een groot aantal contracten is gebundeld in 7 nieuwe contracten waarbij de externe partijen volledig verantwoordelijk zijn voor de uitvoering als ze maar de afgesproken kwaliteitsniveaus halen. De raadscommissie beheer sprak over de resultaten en over de plannen om ook het groot onderhoud anders aan te pakken

Voorzitter, Ik sluit mij aan bij de opmerkingen dat we als raad projecten moeten evalueren en dat financiele informatie mist in de evaluatie over het werken in regie. Is er geld bespaard? Mooi dat er een inhaalslag is met onderhoud maar zijn we nu financieel meer in control zodat er niet opnieuw geld voor onderhoud op de plank blijft liggen? Ook de kritiek op het meldpunt voor burgers over bijvoorbeeld kapotte straatverlichting herken ik. Dit loopt nog niet lekker.

Dagelijks onderhoud

Ik schrik toch dat we op een aantal punten de afgesproken kwaliteitsniveaus bij het dagelijks onderhoud niet halen. Dan is er echt wat aan de hand want 1 weg die afwijkt van het afgesproken niveau leidt volgens mij niet direct tot een lagere waardering voor de hele categorie. Nu staat echter in het schema voor de kwaliteit van wegen in winkelcentra, knooppunten en op bedrijventerreinen het kwaliteitsniveau te laag is. Hoe is dat mogelijk? Er wordt gesproken over een actieplan worteldruk. We zijn daar al jaren mee bezig. Hoe is het mogelijk dat we daar nog steeds niet uit zijn? De uitvoering is hier een rommeltje. Neem de Rijksstraatweg fietspaden. Overal zijn wortels weggehaald en is een lappendeken van stoeptegels tussen het asfalt ontstaan. Onlangs werd dit keurig vervangen door asfalt maar op het ene stuk werden wel reparaties gedaan en op het andere stuk niet. Hoe kan dat? We ontvingen deze week ook klachten over onderhoud van het fietspad door het Schotebos bij meet & share met de wijkraden. Hoe zit het met de planning van het aanpakken van het Schoterbos. Ik krijg de indruk dat dit fietspad er nog jaren slecht bij zal liggen. En wordt er wel voldoende gekeken naar life cycle kosten?

Spaarnelanden

Spaarnelanden is bezig met een inhaalslag. Maar bijvoorbeeld de doelstellingen van het gemeentelijk ecologisch beleidsplan uit 2015 worden nog niet gehaald. Wat gebeurt hier mee? Ook de adviserende rol gaat nog niet goed: Spaarnelanden geeft enerzijds aan dat de gemeente te weinig met zijn adviezen doet, anderzijds geven de gemeentelijke contractteams aan dat de adviezen niet van voldoende niveau zijn. Dan ben ik toch benieuwd welke adviezen de gemeente niet heeft overgenomen. Ook de samenwerking met Spaarnelanden wordt vanuit de gemeente minder goed beoordeeld, er zou onvoldoende vanuit gezamenlijk belang worden gehandeld maar dit wordt bij Spaarnelanden anders ervaren. Voorzitter: wat is hier aan de hand?

Spaarnelanden pleit er vervolgens voor om meer eigen initiatieven te kunnen ontplooien, ook als de opdrachtgever niet meteen het belang daarvan voor het contract inziet. Eigen initiatief kan mooi zijn maar ik snap de zorgen van de gemeente op dit punt dat eerst uitvoering van afgesproken taken centraal moet staan. Ik neig naar meer focus voor Spaarnelanden op afvalbeheer en dus het loslaten van andere taken

Groot onderhoud

De wethouder wil het groot onderhoud anders gaan aanpakken. Werkzaamheden als ontwerp, werkvoorbereiding, directievoering en toezicht en projectmanagement verricht de gemeente al enige tijd niet meer in eigen huis. Deze werkzaamheden worden nu veelal afzonderlijk aanbesteed en per proces. Het is op zich een goed idee van het college om dit te bundelen en te werken met raamcontracten voor ingenieursdiensten, uitvoering en het toezicht daarop. Maar hoe gaat dat straks precies met de participatie en inspraak? Dat wil de gemeente weer zelf gaan doen maar wel met ondersteuning door een marktpartij. Dat klinkt verwarrend. En hoe doen we participatie en communicatie dan tijdens uitvoering?

Opmerkelijk vind ik dat het college reeds in de eerste fase van aanbesteding van groot onderhoud wil gaan loten. De ChristenUnie wil dat ook in deze fase kwaliteit voorop staat. En hoe wil het college het toezicht bij groot onderhoud verbeteren? Recent hadden we de gevaarlijke stoepranden bij het stationsplein. Het is eindelijk opgelost maar dit was maanden nadat ChristenUnie en CDA de gevaarlijke situatie hadden gemeld en de gemeente had de oplevering gewoon geaccordeerd alsof alles goed was.

« Terug

Archief > 2017 > februari

Geen berichten gevonden