Project Haarlem krijgt 75000 euro

Project Haarlemvrijdag 26 mei 2017 21:58

In november stelde de ChristenUnie voor te gaan experimenteren met een andere aanpak van de re-integratie van daklozen in de samenleving. Geïnspireerd door een succesvol project in Engeland en een TV-programma van Beau van Erven Dorens over een aantal Amsterdamse daklozen stelde de partij voor enkele Haarlemse daklozen geld te geven om zelf een oplossing te vinden voor hun problemen. De raad steunde het voorstel en het college van B&W gaat het nu uitvoeren.

In Groot-Brittannië kregen dertien daklozen 3000 pond dat ze naar eigen inzicht mochten besteden om hun leven te verbeteren. Dat leverde opmerkelijk goede resultaten op: na een paar maanden had meer dan de helft een dak boven het hoofd en een baan. Dat zette Beau van Erven Dorens aan het denken hij is vorig jaar in samenwerking met het Leger des Heils in Amsterdam “The Amsterdam Project” begonnen. 5 Amsterdamse daklozen worden een jaar met een RTL camera gevolgd en krijgen 10.000 euro vrij te besteden. Ze krijgen ook een adresboekje met hulpverleners die ze kunnen bellen voor advies, maar ze moeten verder alles zelf doen. Wat blijkt? Het werkt! Het geld werd in de meeste gevallen niet verbrast maar de daklozen zijn er juist heel zuinig op. Ze kopen noodzakelijke kleding, gaan autorijlessen nemen om de kans op werk te vergroten, gaan een studie volgen. Kortom: ze zijn heel gemotiveerd er wat van te maken. Doordat er even geen zorgen meer zijn ontstaat er een adempauze om aan de slag te gaan."

Daarom heeft de ChristenUnie voorgesteld om ook te kijken of een dergelijke aanpak in Haarlem werkt. Raadslid Frank Visser: "Het is misschien niet voor elke dakloze een geschikte aanpak, maar dat kan tijdens zo'n experiment duidelijk worden. Ik ben blij dat het college nu heeft besloten komend jaar 75000 euro te reserveren om op een vergelijkbare wijze enkele Haarlemse daklozen te helpen. De ChristenUnie wacht de resultaten met grote belangstelling af."

 

 

« Terug

Archief > 2017 > mei

Geen berichten gevonden