Initiatiefnota: Haarlem City Bus

20181221 Delft City Shuttle.jpgdonderdag 20 december 2018 23:56

In de binnenstad van Haarlem moet een duurzame vervoersvoorziening komen voor toeristen en mensen die slecht ter been zijn. Dat staat in een initiatiefnota die is ingediend door de ChristenUnie en mede wordt ondersteund door SP, OPHaarlem en Trots Haarlem.

n de raadsvergadering is de initiatief toegelicht door ChristenUnie-raadslid Frank Visser. “1 juli 2019 wordt de autoluwe binnenstad uitgebreid. Wij hopen dat er dan een elektrische minibus of Tuktuk door de binnenstad gaat rijden en zo musea, horeca, winkels en de Grote Markt beter bereikbaar worden.”  Het college zal de komende weken gaan reageren op het voorstel. Waarschijnlijk zal het dan in februari door de raad inhoudelijk worden behandeld.

Voorzitter, dit is de laatste raad in het jaar van de toegankelijkheid en het laatste agendapunt. Het leek mij daarom passend om nu het initiatiefvoorstel “Haarlem City Bus, voor bereikbare binnenstad” in te dienen. Dit voorstel maakt namelijk onze binnenstad veel toegankelijker. Ik dien dit voorstel in samen met dhr Garretsen van de SP, dhr. Smit van OPHaarlem en dhr. Van den Raadt van Trots Haarlem.

Directe aanleiding is de uitbreiding van de autoluwe binnenstad vanaf 1 juli 2019. Het voorstel is kortweg om een klein collectief vervoermiddel door de binnenstad te laten rijden. We noemen in ons voorstel voorbeelden uit andere steden waar dit een succes is. Van de Wandelbus in Gent tot de Ringlijn Museumkwartier in Utrecht en van de Museumlijn in Leiden tot de Delft City Shuttle.

Er zijn veel verschillen tussen deze initiatieven maar allemaal zorgen ze dat je de voorzieningen in de binnenstad kunt bereiken. Wij willen samen met de rest van de raad en het college op zoek naar een invulling die past bij Haarlem. De haalbaarheid hangt van veel factoren af zoals welke partijen doen mee en wat wordt de route? Wij kiezen daarom nog niet voor een specifieke invulling. Het kan openbaar vervoer worden met rolstoel toegankelijke elektrische busjes. Het kan ook besloten vervoer zijn met elektrische Tuktuks. Dan heeft het een meer toeristisch karakter waarbij ook een mooie combinatie mogelijk is met het sociaal domein zoals dagbesteding of re-integratie.

Wij hebben al veel uitgezocht. We hebben mogelijke partijen die mee kunnen doen geinventariseerd van horeca tot Spaarnelanden, van Connexxion tot ZoefZoef en van bedrijveninvesteringszone tot zelfs de gemeente Zandvoort. Want onze ambtenaren zijn juist bezig een plan voor deze gemeente uit te werken dus we kunnen als Haarlem eens meeliften met Zandvoort in plaats van andersom.

Een aantal van deze partijen hebben we al gesproken en ziij zijn enthousiast om er iets moois van te maken. Ik hoop dat u ook enthousiast wordt van het voorstel en we er samen wat van zullen maken. Wij hopen binnenkort op basis van een advies van het college het initiatief verder te bespreken. Wat zou het mooi zijn als 1 juli de autoluwe binnenstad wordt ingevoerd ook een busje of Tuktuk gaat rijden.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20181217 INITIATIEFNOTA Haarlem City Bus.pdf2,1 MBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2018 > december

Geen berichten gevonden