Meer ruimte voor woonwagens

44639195_10157210501684131_8812702098828296192_n.jpgdonderdag 24 januari 2019 21:29

Woonwagens, huisjesmelkers en gastvrijheid. Wat hebben deze drie dingen met elkaar te maken? Het zijn allemaal onderwerpen die aan bod komen in het voorstel tot aanpassing van de Huisvestingsverordening 2017. Deze verordening bevat o.a. de regels rondom de Huisvestingsvergunning, toewijzing van sociale huurwoningen en wijzigingen in de woningvoorraad.

door: Johan Slik, schaduwraadslid ChristenUnie

Woonwagenbewoners

Voor woonwagenbewoners gold lange tijd in Nederland “van overheidswege” een uitsterfbeleid: grote kampen werden opgesplitst en lege standplaatsen werden niet opnieuw ingevuld, waardoor  veel woonwagenbewoners in gewone huizen zijn gaan wonen (wat tegen hun cultuur ingaat), omdat er op hun kamp geen plek meer was.

In 2018 stelden o.a. de Ombudsman en het College voor de Rechten van de Mens dat dit discriminatie is: “Leven in een woonwagen is een essentieel onderdeel van de cultuur van Roma, Sinti en woonwagenbewoners. Het College voor de Rechten van de Mens wijst erop dat het Rijk, lokale overheden en woningcorporaties verplicht zijn om de cultuur van woonwagenbewoners niet alleen te beschermen, maar ook te faciliteren.” Als gevolg daarvan is vorig jaar het uitsterfbeleid afgeschaft en is het Ministerie van BZK gekomen met een landelijk “Beleidskader gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid”.

De gemeente is de eerste kleine stapjes aan het nemen: in de (concept-) Huisvestingsverordening zullen afstammelingen (familie) en “spijtoptanten” (voormalige woonwagenbewoners die nu “in steen wonen”) voorrang krijgen bij het toewijzen van vrijgekomen plaatsen.

Maar we zij er nog niet: ChristenUnie Haarlem is blij dat het uitsterfbeleid is afgeschaft, maar de achterstand moet worden ingehaald. Lege plaatsen op bestaande kampen moeten op korte termijn weer beschikbaar komen, er moet een inventarisatie komen naar “wie wat waar wil en hoeveel” en bovenal: woonwagenstandplaatsen moeten aan de hand van die behoeften en prognoses een vaste, eerlijke plaats krijgen in toekomstige ruimtelijke afwegingen. Waar zitten bijvoorbeeld de verschillen tussen woonwagens, woonboten en Tiny Houses?

Dat is waar ChristenUnie Haarlem zich sterk voor zal maken en het College van B&W op zal blijven aanspreken. Op het gebied van duurzaamheid ziet de ChristenUnie Haarlem ook kansen om woonwagens “off the grid” te halen: zonder aansluitingen zelfvoorzienend in water en energie.

En ja, er klinken soms negatieve geluiden over woonwagenkampen en hun bewoners, soms onterecht, soms terecht. Daar gaat de ChristenUnie Haarlem niet aan voorbij. Overlast, criminaliteit of vandalisme moet overal en altijd worden aangepakt, maar dat moet worden losgekoppeld van woon- of samenlevingsvorm. Je gaat toch ook niet in onze welvarende buurgemeente een hele straat ontruimen indien daar “witteboorden-criminaliteit” gemiddeld vaker voor zou komen dan elders… Toch?

ChristenUnie Haarlem ziet meer in sociale openheid (in contact blijven met elkaar) en ruimtelijke openheid: een kamp dat onderdeel is van de openbare ruimte is toegankelijker dan een relatief gesloten kamp aan het eind van een doodlopende weg. Goed voorbeeld van openheid is het kamp aan de Oorkondelaan, waar de woningen aan weerszijden van een doorgaande openbare weg liggen.

Huisjesmelkers, woningsplitsing en overlast

Als je een sociale huurwoning wil betrekken, een woning wil splitsen in meerdere wooneenheden, meerdere eenheden wil samenvoegen of de woonbestemming wil omzetten naar een andere functie, heb je een vergunning nodig. Ook dit wordt in de Huisvestingsverordening geregeld. ChristenUnie Haarlem steunt het College in de visie dat er meer regulering nodig is om overlast en ongewenste ontwikkelingen te kunnen aanpakken. Wijken als de Transvaalbuurt en Amsterdamse Buurt ervaren steeds meer hinder wanneer een eengezinswoning verbouwd wordt en er bijvoorbeeld meerdere seizoensarbeiders (met meerdere auto’s) uit andere EU-landen in die woning trekken. Wel heeft de ChristenUnie vragen gesteld over de instrumenten die het College wil inzetten om ongewenste ontwikkelingen aan te pakken: wij vragen ons af welke methode wanneer ingezet zal worden, wie dat beslist en op welke gronden.

Airbnb, B&B en gastvrijheid

De (concept-) Huisvestingsverordening wil ook “woningonttrekking door particuliere vakantieverhuur” (Airbnb) en andere vormen van gastvrijheid zoals B&B reguleren en controleren. Dat ondersteunt de ChristenUnie: om de leefbaarheid van de stad te bewaken, moet er meer zicht en toezicht zijn op Airbnb en dergelijke.

Op twee punten wil de ChristenUnie echter dat er wijzigingen aangebracht worden in de Huisvestingsverordening: enerzijds moeten bed&breakfasts wél vergunningplichtig worden. Ondanks dat B&B’s vaak kleinschalig zijn, hebben ze meestal wel een bedrijfsmatig karakter. Anderzijds willen wij meer flexibiliteit voor meer informelere vormen van gastvrijheid. Voor festivals, sporttoernooien en themaweken zoals het Orgelfestival Haarlem en Sonrise, en bij huizenruil (eigenlijk een heel duurzame vorm van vakantie) moet het mogelijk zijn om zonder problemen een geringe onkostenvergoeding te ontvangen voor gas, licht en water. Het gaat te ver om dit als verhuur te zien, inclusief een meldingsplicht bij de gemeente.

Achtergrondinformatie:

https://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/gemeenten-mogen-geen-uitsterfbeleid-woonwagens.9586443.lynkx

https://woonwagenwijzer.nl/

https://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/ombudsman-gemeenten-discrimineren.9564330.lynkx

https://www.immaterieelerfgoed.nl/nl/woonwagencultuur

« Terug

Archief > 2019 > januari

Geen berichten gevonden