Orionzone Noord: vraagtekens bij plannen zwembad de Planeet

WP_20160528_10_27_30_Pro.jpgdonderdag 29 september 2022 23:12

Het college is met een uitwerking gekomen voor de plannen voor woningbouwontwikkeling in de Orionzone. Meest opvallende is daarin dat het nieuwe zwembadcomplex voor de Planeet niet meer gedacht is midden in het sportpark maar op de hoek van Planetenlaan en Mr. Jan Gerritszlaan op het huidige voetbalveld van voetbalclub EDO.

Lees hier de bijdrage van de ChristenUnie in de commissie ontwikkeling:

Voorzitter, wat is er allemaal gebeurd met de ateliers die zijn gehouden in de buurt? Wat is er gebeurd met de mooie tekeningen in de startnotitie met het mooie plein en de mooie fietsroute?

Nu krijgen we ineens 2 varianten van eigenlijk maar één voorkeursmodel met minuscule schetsjes van blokkendozen. Het is niet concreter geworden, maar vager. Hoe kunnen we dan goede keuze maken? De schuifoperatie met St Jacob en Dekamarkt is ook vaag. Met wie gaan we nu ruilen en wat gebeurt er in de varianten met het terrein van de Dekamarkt? Ook wordter  gegoocheld met cijfers over aantal woningen en parkeerplekken en een stortvloed aan sterretjes in het document die op meerdere manieren te interpreteren zijn. Dat is nu niet bepaald transparant.

Interessant is dat er nu meer woningen in het plan zitten. Als deze goed ingepast worden dan juicht de ChristenUnie dit toe. Het roept wel de vraag op: waarom heeft de wethouder hier geen rijkssubsidie voor aangevraagd zoals bij de Zijlweg? Dan zou het plan voor de Orionzone wellicht veel beter kunnen!

Voorzitter, alles draait om zwembad de Planeet. Ik ben onaangenaam verrast dat college nu zegt: we willen geen schuifoperatie in het park en dus moet zwembad maar elders in het gebied. Hiermee wordt ineens alles anders, had het college dat niet eerder kunnen bedenken?

Het college wil het zwembad nu naar de EDO locatie laten gaan want er zou bij voorkeur geen sloop-nieuwbouw op de huidige locatie plaatsvindt omdat er dan voor langere tijd geen zwembad beschikbaar zou zijn. In de notitie staat echter dat renovatie met een uitbreiding ook mogelijk is. Hoe zit dat wethouder? Een zwembad aan de Sportweg lijkt de ChristenUnie veel meer potentie te hebben. Dan kunnen aan de Planetenlaan de groene woonhoven uit de visie komen.

De ChristenUnie heeft ook vragen over de operatie bij voetbalclub Edo. Het college wil geen hele schuifoperatie in het park maar deze club lijkt straks 3 nieuwe velden te krijgen, een nieuw clubhuis en nieuwe kleedkamers. En toch is de club hier niet blij mee, om praktische redenen. Maar neem HFC Kennemerland. Die krijgt alleen wat nieuwe kleedkamers. Is dit logisch wethouder? Immers: HFC Kennemerland barst uit haar voegen en is heel populair. Terwijl EDO naar mijn informatie slecht draait.

Kortom: op dit moment heeft de ChristenUnie voorkeur voor variant 0, dus waar nog geen sprake is van verhuizing van het zwembard, maar die moet eerst verder uitgewerkt inclusief Dekamarkt locatie. Wij willen daarnaast  wethouder oproepen opnieuw te kijken naar de drie opties voor het zwembad: huidige locatie, EDO-locatie of Sportweg en dit samen met de buurt te doen. Want de participatie: die moet sowieso beter.

Tenslotte wil de ChristenUnie het college oproepen de huisarts maximaal te ondersteunen in het vinden van een locatie en op korte termijn de handhaving in het gebied te intensiveren zodat het dealen van drugs hier stopt.

« Terug