Minder fietspaaltjes in Haarlem

Jong gezin fiets.jpgdonderdag 01 september 2022 21:39

Tijdens het vragenuurtje heeft de ChristenUnie gevraagd in Haarlem zo veel mogelijk paaltjes op fietspaden te verwijderen. Aanleiding is een ernstig ongeluk en een landelijke campagne van de Fietsersbond die deze week is gestart.

Lees hier de bijdrage van raadslid Frank Visser:

Frank Visser: Voorzitter, paaltjes op fietspaden zijn levensgevaarlijk en een fietser is woensdagochtend 24 maart ernstig gewond geraakt bij een botsing met een paaltje op de Slaperdijkweg. En dergelijke ongelukken gebeuren maar liefst 2.400 keer per jaar in Nederland. En de Fietsersbond pleit daarom al langere tijd voor het weghalen van alle paaltjes op de fietspaden en startte toevallig een dag eerder een nieuwe landelijke campagne om dit te bereiken. En in de recente Uitvoeringsagenda Verkeersveiligheid meldt het college dat reeds 28 paaltjes zijn weggehaald en dat dit jaar wordt onderzocht of meer paaltjes weggehaald kunnen worden. De ChristenUnie vindt in dit geval onderzoek overbodig. Als we het toch over ambtelijke capaciteit hebben, en vraagt of het college, in antwoord op de heldere en onderbouwde oproep van de Fietsersbond, bereid is alle paaltjes op de Haarlemse fietspaden binnen een maand weg te halen. Dank u wel. De voorzitter: 

Wethouder Van Leeuwen: Ja, voorzitter, dank u wel, en de heer Visser, dank voor de vragen. We zijn het met u eens dat er zo veel mogelijk paaltjes op de fietspaden verwijderd moeten en kunnen worden. En, dat zei u niet, maar daar hebben we een mooie slag geslagen door in ieder geval 28 paaltjes niet terug te plaatsen op belangrijke strooiroutes, want dat zijn ook de meest brede fietspaden. Voor de overige paaltjes geldt dat sommige er wel degelijke met een goede reden staan, zoals het beschermen van een fietsbrug voor te zware voertuigen, we willen niet dat die fietsbrug instort. Of bijvoorbeeld voor sluipverkeer, ook in mijn eigen buurt ken ik die, dat paaltje is soms weg, dan wordt het gelijk een autoroute in plaats van een fietsroute. We willen dus zorgvuldig te werk gaan om schade aan bruggen en overlast voor omwonenden te voorkomen. De oproep om linke paaltjes te melden bij de gemeente, die ondersteunen wij dus van harte. We kennen allemaal de BuitenBeter-app, daar kunnen we dat allemaal in melden waar paaltjes staan die weg kunnen. Die zullen we dan ook voortvarend weghalen. Dus als paaltjes aangemerkt worden in de BuitenBeter-app, zullen wij dat direct beoordelen en zo mogelijk ook direct verwijderen. Voor de overige paaltjes geldt dat dit project, zoals in de Uitvoeringsagenda staat aangegeven, loopt tot het einde het jaar en we daar dus ook actief zelf naar kijken. 

Frank Visser: Ja, ik snap dat de wethouder wil voorkomen dat de bruggen instorten, maar sluipverkeer lijkt me toch geen sterk argument. Het is het afwegen van risico’s en dan lijkt me toch zo’n ernstig ongeluk met zo’n paaltje toch wat zwaarder wegen dan een keer een auto die sluipt, die nota bene een boete kan krijgen.

« Terug