Wat kun je doen voor 10 miljoen?

Er is 10 miljoen beschikbaar voor initiatieven in Haarlem Oost. De ChristenUnie wil dit geld deels anders besteden zodat het effect op lange termijn groter is. Zoals bijvoorbeeld de realisatie van een museumtramlijn.
Voorzitter, wat kun je doen met 10 miljoen? Voorzitter, met de case for change Haarlem komt er 10 miljoen beschikbaar voor Haarlem Oost waarvan 5 miljoen van het Rijk, 3,5 miljoen van Haarlem en 1,5 miljoen van andere partners. Een mooi succes. Maar wordt dit geld goed besteed?
De ChristenUnie ziet een aantal mooie projecten maar kreeg bij andere projecten toch het gevoel dat er projecten bij het geld waren gezocht in plaats van andersom. Het tweede gevoel dat ik had: wat veel kleine projecten, kost dat niet veel ambtelijke capaciteit?
Toch blijkt het iets anders te liggen. Uit het raadsstuk blijkt dat er een ophaalronde is geweest onder ambtenaren. OK: allemaal nieuwe ideeën verzamelen, dat kan verfrissend zijn. Maar ook dat blijkt niet zo te zijn. Ik citeer het antwoord op mijn technische vragen:
“De rijksbijdrage van €3,5 miljoen die met de RegioDeal nieuw voor Haarlem is aangetrokken, wordt, om de beperkte ambtelijke capaciteit niet verder te belasten, voornamelijk toegevoegd aan bestaande projecten of activiteiten.” Einde citaat.
Voorzitter: er was dus al budget voor allerlei projecten, en dat wordt nu opgeplust. Dat lijkt mij niet echt efficiënt besteden van geld.
Prima dat een aantal ingrepen zoals de buurtboerderij worden onderzocht. Maar wel opmerkelijk dat het ene onderzoek 30.000 euro kost en het andere 2 ton. Kan her college dat verklaren?
Sommige projecten zijn ook eenmalig, het is zeer de vraag of dat structureel wat oplevert. De ChristenUnie ziet liever structurele maatregelen. De Case for change gaat immers over verandering, niet over business as usual.
De ChristenUnie heeft onlangs een initiatief voorstel ingediend voor een toeristische tramlijn bij de Veerplas. Juist dat sluit optimaal aan bij de doelen van de Case for Change namelijk: een impuls aan dit zieltogende recreatiegebied. Prima om voetpaden en zo daar te verbeteren maar als er geen echte publiekstrekker is dan is dat vrees ik duur besteed geld.
De ChristenUnie zou in ieder geval graag uit de regiodeal dekking halen voor het in ons initiatiefvoorstel voorgestelde haalbaarheidsonderzoek voor de tram. Maar wij denken juist omdat allerlei bestaande projecten opgeplust zijn dat er uit de regiodeal misschien wel 2 miljoen euro gehaald zou kunnen worden voor het tramproject, uiteraard nadat we eerst snel dat haalbaarheidsonderzoek hebben gedaan. Natuurlijk heb je voor 2 miljoen nog niet de trambaan maar dit project is kansrijk om ook geld te krijgen uit de MRA en van de provincie. En wij zien ook kansen voor bijdragen uit private fondsen. Als je dat allemaal bij elkaar optelt dan denk ik dat we met nog een bijdrage vanuit het IP het project rond kunnen krijgen. Dan hebben we echt een Case for Change voor een recreatieve boost voor de stadsrand van Haarlem Oost. Ik ben daarom heel benieuwd of andere fracties bereid zijn de begroting van de RegioDeal aan te passen.