Partijen moeten bezuinigingen invullen

DSC02766.JPGmaandag 03 maart 2014 07:14

De ChristenUnie heeft als eerste partij in Haarlem voor de verkiezingen een financiële doorrekening van haar plannen gepresenteerd. Lijsttrekker Frank Visser: “In verkiezingsprogramma’s staan mooie voornemens, maar dit is vaak zo algemeen dat het weinig zegt over wat partijen echt gaan doen. Sommige partijen lijken zelfs nergens op te willen bezuinigen. Dat kan niet want de gemeente Haarlem heeft 590 miljoen euro schuld en is daarmee bijna failliet."

Visser: "Voor verkiezingen voor de Tweede Kamer is het heel normaal dat politieke partijen hun plannen laten doorrekenen door het CPB. Ik daag alle partijen die in Haarlem meedoen uit voor 19 maart aan te geven waarop ze gaan bezuinigen en hoe ze hun extra plannen willen betalen. De kiezer heeft er recht op dat partijen kleur bekennen!"

Volgens het college moet er vanaf 2015 jaarlijks 8 tot 10 miljoen euro extra worden bezuinigd. Ambtenaren van de gemeente maakten een lijst met voorstellen met daarin bezuinigingen van zo’n 20 miljoen euro waaruit de partijen kunnen kiezen. Frank Visser: “Hier staan goede voorstellen in, maar ook hele onrealistische. Het is met dit pakket nog knap lastig om aan 8 tot 10 miljoen te komen, zeker omdat sommige bezuinigingen niet direct per 2015 uitvoerbaar zijn. De ChristenUnie gaat er bovendien vanuit dat dit nog niet voldoende zal zijn om het Haarlemse huishoudboekje op orde te krijgen. De ChristenUnie komt daarom ook met eigen voorstellen zoals verkoop van een cultuurpodium, verbetering van de ICT van de gemeente, het verlagen van de vergoeding voor raadsleden en meer kostendekkende leges voor vergunningen.

Totaal bezuinigt de ChristenUnie 6 mln in 2015 en loopt dit op naar 12 mln per jaar vanaf 2018. Daarnaast worden de lokale lasten beperkt verhoogd. Hiermee bespaart de partij uiteindelijk totaal 7,5 mln in 2015 oplopend naar 14 mln vanaf 2018. Visser: “Wij nodigen alle inwoners van Haarlem uit met ons mee te denken en met creatieve voorstellen te komen.”

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20140303 Financiële keuzes ChristenUnie Haarlem 2014-2020457,3 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2014 > maart

Geen berichten gevonden