Even voorstellen: Lijsttrekker ChristenUnie
Op Dichtbij.NL verscheen vandaag een interview met onze lijsttrekker Frank Visser.
De politiek begint zich op te maken voor de campagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar wie zijn deze mensen eigenlijk? Waarom zijn ze de politiek ingegaan en wat is hun ideale plaatje van Haarlem? Deze keer stelt Frank Visser, lijsttrekker van de ChristenUnie zich aan je voor.
Wie ben je en waar woon je?
Ik ben Frank Visser, 36 jaar en ben een echte Haarlemse “mug”. Samen met mijn vrouw, mijn dochter (4) en mijn zoon (2) woon ik in het Vondelkwartier in de kop van Haarlem-Noord. Ik heb hiervoor 25 jaar in het Kleverpark gewoond en een paar jaar in de Bomenbuurt.
Wat doe je naast het werk voor de gemeenteraad?
Momenteel zit ik niet in de gemeenteraad, maar ik hoop na 19 maart wel. Ik werk verder bij de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie als beleidsmedewerker voor Infrastructuur, Milieu, Veiligheid, Wonen en Visserij. Dat betekent dat ik debatten, moties en Kamervragen voorbereid voor een aantal Tweede Kamerleden. Ik doe dit nu bijna 8 jaar en heb daardoor al veel ervaring met het politieke handwerk. Daarvoor was ik parttime webmaster op het partijbureau. Kortom: de ChristenUnie zit aardig in mijn vezels. Daarnaast ben ik binnen onze kerk actief als vrijwilliger in het kinderwerk. Ik leid momenteel om de paar weken groep 7/8. Het is super tof om met kinderen die tegen de pubertijd aan zitten na te denken over geloofszaken, maar ook gewoon te dollen.
Hoe lang zit je al in de politiek?
Ik ben lid van de ChristenUnie sinds 1996, toen was het nog de RPF. Al snel zat ik in het landelijk bestuur van de jongerenorganisatie van de partij en werd ik ook in Haarlem actief voor de kiesvereniging. Tussen 2006 en 2010 was ik in Haarlem schaduwraadslid. De afgelopen jaren was ik politiek secretaris van onze lokale kiesvereniging.
Waarom heb je voor deze partij gekozen?
Ik vind het mooi om met christenen uit zoveel verschillende kerken samen te werken aan een christelijk geluid in de politiek en het goede voor Haarlem en haar inwoners te zoeken. Ik voel mij thuis bij de standpunten van de partij: sociaal en duurzaam, maar ook wijzend op de eigen verantwoordelijkheid van mensen, organisaties en bedrijven. We kunnen en moeten niet alles van de overheid verwachten. De ChristenUnie heeft een unieke mix van standpunten die je bij geen enkele andere partij vindt. We zijn niet links en niet rechts, maar wel uitgesproken. We zijn een groene en sociale partij, en een partij die wil zorgen dat het huishoudboekje van de gemeente op orde is. Dit spreekt veel mensen aan, ook mensen die geen christen zijn. Het is een uitdaging om dit te laten zien tijdens de campagne. Ik hoop dat steeds meer gaan denken: “De ChristenUnie is zo gek nog niet, ze hebben een goed verhaal.”
Waarom wilde je lijsttrekker worden?
Omdat ik graag aan de slag ga in de Haarlemse gemeenteraad. En de kans dat wij meer dan één zetel halen is niet zo groot. Maar ik ga natuurlijk wel voor meer zetels want we hebben een hele mooie lijst kandidaten!
Wat is voor jou de ideale coalitie?
Een coalitie die echt werk maakt van het wegwerken van de enorme Haarlemse schuld. Het lastige is dat partijen die dat willen zoals VVD en D66 vaak juist kiezen voor bezuinigingen die vooral de laagste inkomens zoals bijvoorbeeld chronisch zieken en gehandicapten raken terwijl de ChristenUnie juist de laagste inkomens wil sparen. Partijen als PvdA en SP kunnen hier evenwicht in brengen maar die lijken nog te veel onderwerpen taboe te verklaren voor de bezuinigingen. Kortom: ik hoop vooral op een stabiele brede coalitie met daadkrachtige wethouders die ook de hele periode blijven zitten. Want wethouders die worden weggestuurd kosten de gemeente alleen maar geld… Eerst maar eens de verkiezingen afwachten!
Wat wil je de komende vier jaar bereiken?
Te veel om op te noemen… Als ik er drie moet kiezen dan kies ik voor:
Een goede opvang van daklozen. De gemeenteraad praat hier al jaren over, het is hoog tijd dat er een besluit wordt genomen. Ik hoop dat het lukt om veel van deze mensen ook op weg te helpen naar een nieuwe toekomst en de verslaafden onder hen van de drugs af te helpen. We moeten langdurig verslaafden niet opgeven! Overlast bestrijden is natuurlijk belangrijk maar het gaat uiteindelijk om mensen.
Ook moet de schuld van Haarlem worden aangepakt. Dat kost veel meer dan 4 jaar maar de komende periode moet de schuld in ieder geval omlaag gaan en niet zoals de afgelopen jaren met tientallen miljoenen euro’s stijgen. Bijvoorbeeld door te snijden in cultuursubsidies. Haarlem moet ook burgers helpen van schulden af te komen of voorkomen dat schulden ontstaan door te investeren in meer schuldpreventie en door projecten als schuldhulpmaatje te steunen. Dat is uiteindelijk goedkoper dan duren schuldhulpverlening en schuldsanering.
Haarlem moet de fietsstad van Nederland worden! Fietspaden moeten beter worden onderhouden, er moeten meer fietsstraten komen, de Rode Loper naar Haarlem Noord moet worden afgemaakt (Dolhuysbrug) en er moet niet alleen een fietssnelweg naar Amsterdam komen maar ook richting Badhoevedorp/Schiphol langs de oude Schipholweg. Door een extra brug over de Ringvaart hoeven fietsers uit Velserbroek en Haarlem Noord een paar kilometer minder om te fietsen.
Schrijf een reactie via Facebook