Armoederegelingen moeten eenvoudiger
Er komt bijna 8 ton voor extra maatregelen voor de minima in Haarlem. Raadsbreed worden deze voorstellen gesteund. De meeste partijen hebben echter veel vragen wat de gemeente doet om de bijna 40% mensen te bereiken die wel recht hebben op voorzieningen maar er geen gebruik van maken.
Lees hieronder de bijdrage van gemeenteraadslid Frank Visser
Voorzitter, armoede neemt helaas toe. Het uittrekken van extra geld voor armoedebeleid steunt de ChristenUnie dan ook van harte. Maar wat doen we om de 39% mensen te bereiken die wel recht hebben op voorzieningen maar er geen gebruik van maken. Het college stelt dat dit te maken heeft met de bekendheid van maatregelen en met schaamte.
Als ik kijk naar de bekendheid dan stelt het college voor om in 2 jaar 80.000 euro te besteden aan betere communicatie. Maar gaat een extra foldertje wel het gewenste effect hebben of bereiken we dan vooral de mensen die we toch al bereiken.
En dan die schaamte waar het college over schrijft. Ik zie in het stuk geen enkel voorstel om dit aan te pakken. Het klinkt haast als een verwijt naar de arme burger al zal de wethouder dat zeker niet bedoelen….
Kan hier niets aan gedaan worden? De ChristenUnie denkt dat dit wel degelijk kan.
Het is in Haarlem vaak nodig om omvangrijke checklists door te werken en veel persoonlijke gegevens op te diepen om er achter te komen of iemand in aanmerking komt voor regelingen. Zelfs voor deskundigen is het ingewikkeld.
Sommige procedures zijn zo bureaucratisch dat mensen denken dat ze er geen recht op hebben. Of mensen beginnen gewoon niet aan de aanvraagprocedure omdat het hun raakt in hun trots en ze het gevoel hebben hun privacy in te leveren als ze met een hele doos aan bonnetjes moeten komen. Is dat allemaal wel nodig? Wat betreft de ChristenUnie gaat het college de bezem halen door de procedures. Dat lijkt ons zelfs belangrijker dan het verbeteren van de communicatie.
Ik had hier al een motie over klaarliggen maar Anne-Floor Dekker van D66 heeft het zeer goed verwoord in een raadsbreed gesteund amendement. We moeten maximaal inzetten op outreachend werken door het benutten van bestaande netwerken (formeel en informeel) die de mensen kennen. En we moeten zorgen dat procedures eenvoudiger worden en goed worden uitgelegd.
Voorzitter ik heb nog wel een paar concrete vragen voor de wethouder.
- Bij de aanvraag voor een bijdrage aan het schoolreisje wordt bij de voordeur al aangegeven dat men dat toch niet krijgt zo heb ik gehoord van Kontext. Dat demotiveert om de aanvraag te doen. Kan de wethouder dit aanpakken?
- Verder heeft de ChristenUnie klachten ontvangen over de toelage voor kinderopvang (bij verplichte sollicitatie). Deze schijnt heel lastig te zijn en vormt een belemmering voor aanvragen. Kan deze procedure als eerste aangepakt worden.
- En tenslotte vraag ik de wethouder nog eens goed te kijken naar het subsidiebeleid. De raad heeft recent gekozen om per taak slechts 1 instelling te subsidiëren. Maar wat als hierdoor kleinschalige stichtingen verdwijnen omdat ze geen subsidie meer krijgen maar dit juist de clubs zijn die mensen bereiken die grotere clubs niet bereiken?
Amendement:
Voor minima met minima: Verbeteren toegankelijkheid armoederegelingen 2.0
De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op donderdag 11 september 2014 in beraadslaging over het Raadsstuk Armoedebeleid de Volgende Stap,
Constaterende dat:
- Armoede toeneemt in Nederland, zo ook in Haarlem: Haarlem stond in 2013 in de top 50 grootste gemeenten op plaats 16 wat betreft armoede;
- Het bereiken van minima in Haarlem niet optimaal is: een groot deel van de mensen die van een minimuminkomen moet rondkomen wordt nog steeds niet bereikt;
- Van de huidige minima slechts 61% een of meer mogelijkheden uit het minimabeleid gebruikt.
Overwegende dat:
- In het coalitieprogramma is afgesproken dat geld dat bedoeld is voor de bestrijding van armoede ook daaraan besteed dient te worden;
- Er een budget van €50.000,- wordt aangewend voor uitbereiding en verbetering van de communicatie ter vergroting van het bereik van minima;
- Er een budget van € 30.000,- wordt gebruikt om de regeling Jeugd Sport- en Cultuurfonds beter bekend te maken;
- Er in Haarlem bestaande informeel en formeel georganiseerde netwerken zijn, waaronder zelforganisaties, sociale wijkteams, de voedselbank en welzijnsorganisaties, die goede ingangen hebben bij of zelf onderdeel zijn van de diverse minima doelgroepen;
- In het coalitieprogramma een appel wordt gedaan op de expertise van maatschappelijke organisaties en initiatieven van bewoners(netwerken).
Besluit de volgende tekst in Bijlage 1 Bestemmingsvoorstel, p.11 punt 8 als volgt te wijzigen:
“Er wordt samengewerkt met lokale partners die werken met minima om de boodschap te versterken. Hiertoe wordt een communicatieplan opgesteld.”
In:
“In samenwerking met informeel en formeel georganiseerde Haarlemse netwerken die dagelijks in contact komen met minima doelgroepen of daarvan zelf onderdeel zijn, waaronder zelforganisaties, belangenbehartigers, sociale wijkteams, de voedselbank en welzijnsorganisaties, wordt een communicatieplan opgesteld. Hierbij ligt de focus op outreachend en persoonlijk bereiken van mensen die in aanmerking komen voor extra financiële ruimte middels de minimaregeling. Daarnaast worden waar nodig en binnen de daartoe wettelijke en gemeentelijke bepalingen mogelijk, de aanvraagprocedures versimpeld voor een regeling of voorziening.”
En gaat over tot de orde van de dag.
Schrijf een reactie via Facebook