Extra geld voor huishoudelijke hulp Haarlem

Rolstoel-mantelzorg-nbb_foto_715637_650x433woensdag 24 september 2014 21:12

Er is extra geld beschikbaar voor gemeenten voor huishoudelijke hulp. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten gemeenten vóór 15 oktober officieel een aanvraag indienen bij het ministerie van VWS. Veel gemeenten weten dit niet. De ChristenUnie Haarlem vraagt zich af of het college op de hoogte is van deze extra financiële middelen. Frank Visser: “Veel mensen maken zich grote zorgen over de huishoudelijke hulp via de Wmo vanaf volgend jaar. Ook Haarlem heeft fors moeten bezuinigen in met name de laagste categorie. Nu er extra geld is kunnen meer mensen zorg krijgen”.

Begin juli is al door de regering 75 miljoen euro per jaar extra beschikbaar gesteld voor huishoudelijke hulp. Voor Haarlem gaat dit om zo’n 672.000 euro . Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen is afgelopen week door de Tweede Kamer een motie van de ChristenUnie aangenomen waardoor nog eens 40 miljoen euro extra beschikbaar komt voor huishoudelijke hulp. In totaal gaat het dus voor Haarlem om zo’n 1 miljoen euro per jaar.

Frank Visser: ‘Haarlem heeft al met zoveel bezuinigingen te maken dat je een extra potje met geld niet kunt laten liggen. Wij willen daarom weten of het college een aanvraag heeft ingediend voor extra geld voor huishoudelijke hulp, of dat ze dit nog gaat doen. Uiteindelijk gaat het erom dat de mensen de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. Daar is geld voor nodig.’

Gemeenten krijgen dit geld echter niet automatisch. Alleen als gemeenten vóór 15 oktober 2014 bij het ministerie van VWS een verklaring indienen waarin zij aangeven dat ze vóór 1 december 2014 een plan zullen indienen, dan ontvangen zij, na indiening van het plan, het gehele voorziene bedrag voor 2015. Als de gemeente echter niets indient ontvangt ze ook geen extra geld. Het bedrag dat was gereserveerd voor deze niet-deelnemende gemeenten wordt dan herverdeeld onder gemeenten die wel deelnemen.

De ChristenUnie-fractie heeft de volgende vragen gesteld:

  1. Welke actie heeft het college ondernomen om aanspraak te maken op deze extra financiële middelen voor huishoudelijke hulp, of welke actie gaat het college ondernemen?
  2. Kan het college voor de behandeling van de WMO-verordening inzicht geven in de financiële gevolgen voor Haarlem en wat de gevolgen zijn voor het mogelijke aanbod huishoudelijke hulp in verhouding met het voorstel zoals besproken in de gemeenteraad (immers: rijksbudget = werkbudget)? Wat betekent dit voor de WMO-verordening?

« Terug

Archief > 2014 > september

Geen berichten gevonden