Realisatie wijkenergiecentrale Ramplaan vertraagd
Op initiatief van de ChristenUnie heeft de commissie beheer gesproken over de voortgang van de realisatie van de wijkenergiecentrale in het Ramplaankwartier. Lees hier de bijdrage van gemeenteraadslid Frank Visser.
Voorzitter, de Fablohallen kunnen een landelijk voorbeeld worden van een duurzame wijk-energiecentrale. Helaas zijn er allerlei obstakels in bureaucratische landelijke regels die dit project hebben vertraagd. De wethouder heeft veel gedaan om dit landelijk onder de aandacht te brengen. Chapeau. Het is ook prima dat de wethouder financiële steun heeft geregeld via de duurzaamheidsleningen en subsidies. Maar dat geeft ook een belang voor de gemeente dat het project succesvol is…
Eigenlijk hadden over twee weken de zonnepanelen op het dak van de Fablohal moeten liggen. Maar door de onduidelijke landelijke regels is dit niet gelukt en heeft de eigenaar van de Fablohal besloten het dak te vernieuwen en pas later de zonnepanelen toe te voegen. Ik heb hierover technische vragen gesteld omdat een van de betrokkenen in het Haarlems Dagblad aangaf dat dit wel eens problemen zou kunnen geven in verband met het gewicht van de zonnepanelen. Er is volgens de ambtelijke antwoorden geen sprake van afstel maar alleen van een aangepaste planning. Technisch gezien zou het opknippen van het project ook geen probleem zijn. Voorzitter, ik ga hier graag vanuit. Maar wat als het uiteindelijk niet zo blijkt te zijn?
Het opknippen van het project lijkt de ChristenUnie toch een risico, zowel technisch als financieel.
-Volgens de ambtelijke antwoorden worden heel vaak zonnepanelen op bitumen daken geplaatst. Dat klopt. Maar dat gaat dan om platte daken, terwijl de Fablohal een schuin dak heeft
-En wat als dit opknippen van het project het project onhaalbaar maakt omdat duurdere technieken nodig zijn?
Voorzitter, ik hoop niet dat dit gebeurd, want dan is de gemeente mogelijk geïnvesteerd geld kwijt. Ik heb op dit moment nog twee concrete vragen voor de wethouder:
-Welke lessen zijn er uit dit proces voor andere locaties in Haarlem. Concreet: ziet de wethouder mogelijkheden om bij het ontwerp van de Duinwijckhal rekening houden met de komst van een wijk-energie-centrale en met de buurt te verkennen of hier belangstelling voor is?
-Welke mogelijkheden ziet de wethouder in het algemeen om gebouweigenaren te verleiden mee te doen met dit soort initiatieven? Is de wethouder bijvoorbeeld bereid te kijken naar de OZB. Wellicht kan deze wat omlaag aangezien gebouweigenaren voor lange termijn een deel van het gebouw in gebruik geven waardoor andere gebruiksmogelijkheden van het gebouw moeilijker zijn.
Schrijf een reactie via Facebook