Meer inzamellocaties textiel nodig

DSC02690.JPGvrijdag 26 september 2014 10:24

De commissie samenleving van de gemeenteraad heeft donderdag gesproken over de inzameling van textiel in Haarlem. Aanleiding waren antwoorden van het college op schriftelijke vragen van de ChristenUnie. Raadslid Frank Visser: "Ik ben nog niet tevreden met het antwoord. In Haarlem verdwijnt nog te veel textiel in de restafvalcontainer, simpelweg omdat er te weinig locaties zijn waar je textiel kunt inleveren"

Voorzitter, sinds deze zomer staan er overal in Haarlem mooie nieuwe bakken voor de textielinzameling. Een hele vooruitgang! Alleen jammer dat op de nieuwe informatiestickers niet staat dat ook kapotte kleding in de containers mag, wordt dit alsnog gedaan? Ook vind ik het opmerkelijk dat niet is gekozen voor ondergrondse containers zoals voor het andere afval wel is gedaan. De meeste containers hebben een vaste locatie dus waarom zouden ze verplaatsbaar moeten zijn? Het risico is hierdoor alleen maar groter dat ze verkeerd worden teruggezet en zo bijvoorbeeld de doorgang voor voetgangers hinderen.

We zamelen 3 kilo in terwijl dit in 2015 8 kilo zou moeten worden volgens de Green Deal. In antwoord op vraag 2 stelt de wethouder echter dat de gemeente zicht houdt aan de richtlijnen voor het geheel aan huishoudelijke afvalstoffen vanuit de Rijksoverheid. Mijn vraag ging echter specifiek over textiel. Gaat de wethouder zich inzetten voor het behalen van de afspraak uit de Green Deal, dus 8 kilo textiel. Of negeert de wethouder deze afspraak omdat de VNG niet aan tafel zat van deze Green Deal?

Voorzitter, zo’n ambitieus doel halen we in ieder geval niet met het vervangen van de oude bakken. Er zijn twee zaken nodig.

Het eerste is communicatie. Haarlem heeft geen structurele communicatie gedaan over textielinzameling. Gaat dit nu wel gebeuren?

Het tweede is: dichter bij huis inzamelen. Voor veel inwoners staan de textielcontainers te ver van hun woning. Volgens vraag 3 zijn er 48 inzamellocaties in Haarlem. Uit de rest van het antwoord blijkt echter dat het niet om locaties gaat maar om het aantal containers. Dat is heel wat anders want bijvoorbeeld bij de AH aan het Soendaplein staan meerdere containers. Daarmee voldoen we dus nog niet aan de norm van 1 inzamelpunt per zo’n 2500 a 3000 inwoners. Ik proef in het antwoord van de wethouder wel de bereidheid om te kijken naar meer locaties. Graag zou de ChristenUnie een harde toezegging krijgen dat binnen een jaar het aantal locaties wordt uitgebreid tot tenminste 50. Als hiervoor meer containers nodig zijn kunnen wellicht toch hier en daar nog de oude containers worden gebruikt.

In vraag 4 noem ik concreet de Binnenstad, het Kleverpark, Delftwijk en de Koninginnebuurt. Deze vraag is niet beantwoord. Wanneer komen er in deze wijken inzamelcontainers?

Een mooie mogelijkheid zou plaatsen bij scholen zijn. De wethouder wil aanvragen van scholen afwachten. Is de wethouder bereid deze optie nadrukkelijk onder de aandacht te brengen van scholen?

Waarom niet ook huis-aan-huis inzamelingen mogelijk maken. Kan inzamelprestatie Haarlem verhogen! Wethouder gaat nauwelijks op vraag 8 die hierover gaat in.

Aanvullende technische vragen

  1. Volgens de wethouder kunnen kledingketens ook textiel inzamelen onder het label “inkoop” (antwoord vraag 9). Dit antwoord klopt volgens mij niet volgens jurisprudentie.  Er is sprake van afval wanneer iemand zich van haar/zijn textiel “ontdoet”. Als het wel inkoop zou zijn dan zou de klant ineens inkomsten hebben die strikt genomen moeten worden gemeld bij de belastingdienst…. Deelt het college de mening dat hier dus wel sprake is van afvalinzameling en dat de gemeente als verantwoordelijke hiervoor winkelketens moet houden aan een goede verwerking van het ingezamelde textiel?
  2. Paswerk krijgt het textiel gratis (antwoord vraag 10). Kan dat wel? Paswerk zet het textiel immers zelf af. Er bestaat wetgeving t.a.v. aanbesteden, exclusief aan re-integratie organisaties e.d., echter ook dan moet er voor zover wij weten wel een aanbestedingsprocedure gevolgd worden. Is het collegebesluit waarnaar verwezen wordt wel voldoende om deze gang van zaken te rechtvaardigen? Kan het college aangeven hoe de textielinzameling nu precies contractueel (condities, termijn, etc) is vastgelegd met Spaarnelanden en Paswerk? Is het mogelijk dat de raad hier een kopie van ontvangt?
  3. Vraag 11 wordt in de kern niet beantwoord. Het antwoord heeft het over beter sorteren terwijl de vraag ging over beter inzamelen. De vraag ging juist over het zogenaamde ketendeficit. Of te wel het probleem dat, hoewel textiel inzamelen per saldo geld oplevert, de meeropbrengst van extra textiel wel afneemt. Immers: meer inzamelen kost meer geld (bijvoorbeeld: meer locaties, meer communicatie) maar levert per kilo minder op omdat het slechtere textiel minder waard is. Dan is het aantrekkelijker voor Spaarnelanden om deze moeite niet te doen en het textiel in het restafval te laten. Hoe gaat de wethouder met het oog op duurzaamheid Spaarnelanden toch stimuleren maximaal textiel gescheiden in te zamelen?
  4. Welke concrete stappen en afspraken zijn er gemaakt t.a.v. de gesprekken over vervezeling van niet bruikbare kleding? (antwoord vraag 11)
  5. Wie begeleid Paswerk in de sortering (antwoord vraag 12). Dit is bijzonder beroep, met de nodige risico’s. Wat als een nog onervaren sorteerder is een zak textiel grijpt waar een heroïnespuit in blijkt te zitten, of een pistool? Paswerk is immers nog in een beginfase. Is er een risico-inventarisatie gedaan? De gemeente Haarlem heeft hierin weldegelijk een verantwoordelijkheid. Heeft Paswerk wel alle benodigde (wettelijke) vergunningen en certificeringen voor het sorteren en/of verwerken van textiel afval? Zo nee wat gaat de gemeente hieraan doen, ook om oneerlijke concurrentie met sorteerbedrijven te voorkomen?
  6. Ook het antwoord op vraag 14 over de verdere recycling van het textiel is nog onduidelijk. Nat of vervuild textiel gaat naar een gespecialiseerd bedrijf. De ChristenUnie zou graag de afspraken hierover van Spaarnelanden met dit bedrijf ontvangen en de overeenkomst die er is met Paswerk over de recyclingdoelen.
  7. De wethouder ziet Paswerk in vraag 15 als een goed doel. Ik neem echter aan dat Paswerk niet een goededoelenorganisatie is met een ANBI status of andere certificering? Als dat klopt, mag een dergelijke opdracht dan wel zomaar als een dienst “om niet” onderhands worden gegund?

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Beantwoording vragen ex art. 38 Rvo - Raadsfractie ChristenUnie - textielinzameling Haarlem3,8 MBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2014 > september

Geen berichten gevonden