Aandacht voor kleinschalige buurtinitiatieven bij verdelen subsidies

20140827_114928zaterdag 17 januari 2015 22:33

Komend jaar worden de subsidies verdeeld voor de welzijnsorganisaties in de stad voor de periode 2016-2020. De gemeente kiest er voor om met de bestaande organisaties zoals Dock, Kontext en Haarlem Effect door te gaan onder de voorwaarde dat ze efficiƫnter gaan werken en meer gaan samenwerken. Ook moet er gezocht worden naar nieuwe verbindingen met bijvoorbeeld de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg.

De gemeente heeft vanaf 2015 meer zorgtaken die voorheen bij de provincie of het Rijk lagen. De gemeente hoopt door koppelingen met maken met het welzijnswerk deze zorg goedkoper te maken. Zo wordt er gedacht om koppelingen te leggen tussen dagbesteding en buurtwerk. Buurtwerk is immers goedkoper dan dagbesteding.

De ChristenUnie vindt de basisgedachte van het nieuwe welzijnswerk goed maar heeft wel vragen bij de gekozen uitvoering. Voor de lange termijn wordt zelfs gedacht om zorg en welzijn taken integraal uit te vragen. Raadslid Frank Visser: “Koppeling tussen welzijn en zorg kan tot mooie dingen leiden, maar het mag niet zo zijn dat hierdoor organisaties die gespecialiseerd zijn in zorg of welzijn buiten de boot vallen”.

Er moet volgens de ChristenUnie ook meer aandacht komen voor kleinschalige initiatieven en participatie van burgers. Raadslid Frank Visser: “De hele nota draait nog te veel om de grote 3 welzijnsorganisaties. De gemeente wil het liefst per taak zoveel mogelijk met één organisatie werken. De gemeente denkt er over de grote 3 organisaties te laten specialiseren zodat bijvoorbeeld de ene het jeugdwerkwerk doet en de ander het ouderenwerk. Maar groot is niet perse efficiënter! En remt dit niet juist innovatieve combinaties van activiteiten met maatwerk per buurt? Ik roep het college op goed te kijken hoe andere gemeenten het welzijnswerk organiseren en hoe zij bijvoorbeeld wijkraden daarbij betrekken.”

De ChristenUnie vindt het wel goed dat er jaarlijks 4 ton komt voor innovaties. “Maar ik hoop dat dit geld dan niet alleen bij de drie grote organisaties terecht komt maar juist ook bij nieuwe initiatiefnemers”

Het college wil enkele belangenorganisaties van vrijwilligers niet meer financieel ondersteunen. Het gaat onder meer om het platform minimaorganisaties en het platform belangenbehartiging mantelzorgers. Zij zouden alleen nog maar projectsubsidies kunnen krijgen. Veel partijen in de raad maken zich zorgen dat deze organisaties hierdoor zouden verdwijnen terwijl zij bij uitstek de vrijwilligers vertegenwoordigen. Visser: “Prima dat Tandem, de organisatie voor de ondersteuning van mantelzorgers, gaat samenwerken met het platform belangenbehartiging mantelzorgers maar dan moet daar ook geld tegenover staan. Anders is er nog steeds een groot gevaar dat we vrijwilligersorganisaties als het platform over een paar jaar kwijt zijn terwijl de hele gedachte van de hervormingen juist is dat er meer wordt ingezet op participatie en vrijwilligerswerk.”

Tenslotte heeft de ChristenUnie aandacht gevraagd voor de speeltuinen. “Nog steeds is voor speeltuinbestuurders onduidelijk wat alle veranderingen voor hen gaan betekenen per 1 januari 2016. Zij dreigen (een deel van) hun subsidie kwijt te raken. De grote welzijnsorganisaties weten nu al redelijk waar ze aan toe zijn, maar deze vrijwilligers weten nog steeds niet wat ze kunnen verwachten. Het college moet snel met de plannen komen en daarbij serieus kijken of bijvoorbeeld beheer van gebouwen aan de vrijwilligers kan worden overgedragen. Nu gaat er veel geld naar SRO die voor de gemeente de accommodaties beheerd, zonder dat voor de speeltuinen duidelijk is waar al dat geld aan wordt besteed!”

« Terug

Archief > 2015 > januari

Geen berichten gevonden