Speeltuinen verdienen beter onderhoud
Op initiatief van de ChristenUnie sprak de commissie samenleving over de speeltuinsubsidies en de kwaliteit van het onderhoud van de speeltuinen in de stad. Schaduwraadslid Rosa Barth-van den Boom: "Het belang van de speeltuinen en hun vrijwilligers voor de stad kunnen we niet genoeg onderstrepen. Het college moet snel duidelijkheid geven over de toekomstige subsidie. Ook moet het onderhoud van de speeltuingebouwen beter"
Voorzitter, het belang van de speeltuinen en hun vrijwilligers voor de stad kunnen we niet genoeg onderstrepen. Speeltuinen zorgen voor een plezierige speelplek voor jonge kinderen in de steeds voller en drukker wordende stad met steeds minder speelmogelijkheden “op straat”. Ze worden vaak beheerd door jonge ouders. Zij besteden hun kostbare tijd aan een plek waar andere ouders even tot rust kunnen komen, sociale kontakten kunnen hebben en weten dat hun kinderen veilig kunnen ravotten. De ChristenUnie vindt dat deze vrijwilligers de steun van de gemeente verdienen.
Ik wil stilstaan bij 3 punten:
- De communicatie met de speeltuinen
- De aankondiging van de mogelijke wijziging van de subsidies
- Het onderhoud
Communicatie
Allereerst de communicatie. Ik hoor positieve geluiden over de inzet van de speeltuin coördinator van de gemeente en over de betaalde speeltuinbeheerders. Op dit punt willen we graag een pluim uitdelen. Soms wordt er zelfs te veel gecommuniceerd. Een vrijwilliger liet aan mij weten dat het soms bijna geen doen om alle brieven van de gemeente te lezen.
De communicatie vanuit het college, Haarlem Effect, Dock en SRO moet wel beter. Zoals minimaal jaarlijks overleg tussen de speeltuinbestuurders en Haarlem Effect over het functioneren van de beheerders.
De verdeling en besteding van de subsidies moet ook veel transparanter. De speeltuinen hebben 50% van hun exploitatiesubsidie ingeleverd en krijgen nu nog 4000 euro per jaar per speeltuin. Dit bedrag is duidelijk, maar de bedragen voor de huur en het betalen van de beheerders gaat buiten de speeltuinen om. Ik was verbaasd over de opmerking van Haarlem Effect dat hun subsidie niet geïndexeerd wordt terwijl dit wel gebeurd met de speeltuinhuur en de salarissen van de toezichthouders.
Toekomstige speeltuinenbeleid
Dan mijn tweede punt: het toekomstige speeltuinenbeleid. Voor de zomer is de subsidierelatie voor alle speeltuinen al pro forma stopgezet per 1 januari 2016. We zijn ruim een half jaar verder. Ondanks al die brieven weten de speeltuinbesturen nog weinig. Alle grote welzijnsorganisaties in de stad weten inmiddels dat ze ook volgend jaar weer de gemeente Haarlem als klant hebben maar deze hard werkende vrijwilligers weten amper wat Haarlem nu eigenlijk gaat doen. Ja, ze hebben een concept van de nota subsidies basisinfrastructuur ontvangen maar deze nota is compleet geschreven rond de grote welzijnsorganisaties. Uit deze nota is niet op te maken wat er nu met de speeltuinen gaat gebeuren.
Hoe kunnen vrijwilligers gemotiveerd blijven als ze al zo lang de dreiging hebben dat ze per 1 januari 2016 hun subsidie kwijt zijn? Waarom is er nog geen bijeenkomst geweest met de besturen om eens te kijken hoe zij aankijken tegen de huidige subsidiesystematiek? Ons voorstel is om ze te laten meedenken. De ChristenUnie mist participatie in dit dossier terwijl vrijwilligers voor speeltuinen onmisbaar zijn.
En dan tenslotte mijn derde punt: het onderhoud van de speeltuingebouwen. De meeste speeltuingebouwen worden verhuurd en onderhouden door SRO. De geluiden over SRO zijn wisselend. Een enkele speeltuin heeft het over een goede samenwerking maar van meerdere speeltuinen heb ik klachten ontvangen. Ik citeer “Men komt alleen als wij ze roepen en doordat ze dan niet luisteren moeten ze vaak te veel tijd besteden aan een eenvoudige reparatie”.
Alle speeltuinen zijn onbekend met de meerjarenonderhoudsplannen, terwijl ze toch al in april 2014 zijn gemaakt. Mooi dat ze er zijn, maar waarom zijn speeltuinen niet betrokken bij het opstellen daarvan? Dan had wellicht ook gekeken kunnen worden of speeltuinen kleine reparaties zelf kunnen doen. Nu worden ze pas achteraf, bijna een jaar later besproken.
Veel besturen verbazen zich over de hoge huur bedragen terwijl ze vrijwel nooit iemand van SRO zien. Ik noem een aantal voorbeelden:
· Speeltuin de Glasblazers: een verzoek om een kapotte thermostaat te vervangen leidde tot een vruchteloze reparatie van 2 dagen waarna hij alsnog werd vervangen. Nog schrijnender: een melding van een kapotte hemelwaterafvoer leidde tot de reactie dat die reparatie pas in 2018 op de agenda staat. Zelfs de opmerking dat dit desastreus zou zijn en veel meer schade zou veroorzaken bracht SRO niet in beweging. Voorzitter, ik heb hier een foto van deze afvoer bij de Glasblazers die volgens mij genoeg zegt.
· Speeltuin Delftwijk. In het onderhoudsplan stond dat de dakbedekking geen haast had. Maar na controle moest het toch worden vervangen. De speeltuin heeft ramen waar je haast niet meer doorheen kunt kijken door beschadigingen, maar voor vervanging schijnt komende jaren geen geld te zijn.
· Speeltuin Haarlem Oost. Die zit niet bij SRO maar bij afdeling vastgoed. Maar ook hier heeft het speeltuinbestuur geen zicht in de jaarlijkse uitgaven voor beheer en onderhoud. Zij hebben geen meerjarenprogramma en vanuit vastgoed beheer komt er geen enkele reactie naar de speeltuin ondanks verzoeken om de onderhoudswerkzaamheden te bespreken. De huur is bijna 14000 euro per jaar (In antwoord op vraag 7 staat dat zij 8000 euro huur betalen dat is een foutje). Vindt de wethouder dat niet wat veel voor tijdelijke units? Of is de afdeling vastgoed op deze manier aan het sparen voor het nieuwe speeltuingebouw waar al sinds 2009 op wordt gewacht?
Voorzitter, 5 van de 8 speeltuingebouwen van SRO zijn gedateerd qua isolatie. En hier gaat de komende jaren weinig aan gebeuren. Er komen wat zonnepanelen en er wordt gekeken naar maatregelen die zich binnen 3 jaar terugverdienen (energiescan). Dat is mooi maar voor grotere ingrepen moeten we wachten tot het nieuwe contract met SRO vanaf 2017. Ondertussen betalen de speeltuinbesturen zich blauw aan stookkosten uit hun beperkte subsidie. Kan dat niet anders? Degene die goed geïsoleerd zijn, krijgen dus eigenlijk meer subsidie. Elke investering in energiebesparing verdient zich terug. Waarom niet zo snel mogelijk die energiekosten omlaag brengen?
Samenvattend, de ChristenUnie vraagt 5 dingen van de wethouder:
1. We willen dat de wethouder duidelijke afspraken maakt met SRO, Dock en Haarlem Effect over hun communicatie naar speeltuinbesturen.
2. We willen dat de wethouder nog dit voorjaar duidelijkheid geeft over de subsidies vanaf 2016 en maak het plan hiervoor samen met de speeltuinen
3. We willen dat wordt onderzocht in hoeverre speeltuinen zelf beheer kunnen voeren
4. We willen dat kritisch gekeken wordt naar de aanpak en efficiëntie van het onderhoud door SRO en naar de hoogte van de huren
5. We willen dat de speeltuinen versneld meer energieneutraal worden gemaakt
Schrijf een reactie via Facebook