Verwijdering fietsen station

DSC02809.JPGdonderdag 19 februari 2015 18:45

Om de fietsenchaos bij het station aan te pakken wil het college meer fietsen gaan wegknippen. Hiervoor komt er een depot van Paswerk bij de Cruqius. De ChristenUnie is het niet eens met dit voorstel. “Het is prima om fietswrakken en weesfietsen weg te halen. Maar verkeerd geparkeerde fietsen die geen hinder veroorzaken moet je niet weghalen zolang er niet genoeg stallingen zijn. Als er wel voldoende stallingen zijn kom je niet aan de geplande 10.000 fietsen per jaar. Wij zijn daarom bang dat het project ook meer gaat kosten dan de gemeente nu denkt”, aldus raadslid Frank Visser.

De ChristenUnie is er niet van overtuigd dat er per jaar 10.000 fietsen kunnen worden weggehaald. “Zoveel fietswrakken en weesfietsen zijn er niet. Het college moet juist prioriteit geven aan voldoende fietsenstallingen in plaats van het weghalen van fietsen van gebruikers die elke ochtend veel moeite moeten doen om nog ergens een plek te vinden die niet hinderlijk is.”

Volgens de ChristenUnie is de Cruqius te ver weg. “Je fiets zal maar opzij gezet worden door iemand anders en dan verkeerd staan en weggehaald worden door handhavers. Dan ben je zo anderhalf uur onderweg om je fiets terug te krijgen. Als het alleen om fietswrakken en weesfietsen gaat dan kan deze locatie wel. Maar liever zie ik een meer centrale locatie. In de Cronjégarage is bijvoorbeeld nog voldoende plek”

Meerdere partijen hebben in de gemeenteraad voorgesteld weggeknipte fietsen de eerste week eerst op te slaan in de directe omgeving van het station, bijvoorbeeld in de fietsenstalling aan de Jansweg naast het voormalige CWI-gebouw. Visser: “Dit is een goede verbetering. Het is nog onzeker of dit gaat gebeuren. De wethouder gaat eerst de kosten in kaart brengen. Er worden transportkosten bespaard, maar het kost mogelijk ook meer personeel”

De ChristenUnie heeft er nogmaals voor gepleit om de bewaakte stalling van NS zo snel mogelijk de eerste 24 uur gratis te maken zoals ook al succesvol is gebeurd in andere gemeenten. De wethouder heeft hierop geantwoord dat er eind maart overleg is met NS hierover. Visser: “Dit zou gelijk zo’n 300 a 400 extra stallingsplekken opleveren die nu niet worden gebruikt!”

Ondertussen is de bouw van de fietsflat stilgelegd omdat er twijfels zijn over de fundering. Er komt zo spoedig mogelijk duidelijkheid over de voortgang van dit project. De wethouder heeft in verband met dit project wel aangekondigd voorlopig zal aan de noordzijde van het station nog wat soepeler om te gaan met de handhaving.

« Terug

Archief > 2015 > februari

Geen berichten gevonden