Jongerencontracten voor meer doorstroming op woningmarkt

IMG_5293.JPGvrijdag 13 maart 2015 12:09

Binnenkort krijgt onze regio een nieuwe huisvestingsverordening. Deze verordening regelt onder andere de verdeling van de sociale huurwoningen. Zo gelden er voor deze huurwoningen inkomensgrenzen om te zorgen dat de woningen worden verhuurd aan de doelgroep. De ChristenUnie heeft aandacht gevraagd voor de positie van jongeren op de regionale woningmarkt

De gemeenteraad heeft gesproken over de uitgangspunten van de nieuwe verordening. De uiteindelijke verordening wordt over een aantal maanden vastgesteld. De verordening is onder meer nodig omdat de landelijke huisvestingswet is aangepast. Haarlem stelt de verordening niet alleen op maar werkt samen met alle gemeenten in de IJmond en Zuid-Kennemerland. Raadslid Frank Visser: "Dit is in feite een woningmarktregio. Zo is het voor Haarlemmers makkelijker een woning te vinden in IJmuiden of Heemstede"

De regels worden in de regio overigens niet helemaal gelijk. De IJmond gemeenten hebben er voor gekozen om een ander verdeelmodel te blijven hanteren voor de woningen. In IJmond geldt het optiemodel waarbij je als woningzoeker eenmalig aangeeft op welke woningen je een optie neemt. Zodra een dergelijke woning beschikbaar komt en je bovenaan de wachtlijst staat kan je voor deze woning in aanmerking komen. In Zuid-Kennemerland geldt het aanbodmodel. Woningzoekers kunnen elke twee weken reageren op de woningen die beschikbaar komen. Ook de huisvesting van urgente woningzoekers blijven IJmond en Zuid-Kennemerland binnen de eigen regio organiseren. Visser: "Ik hoop dat beide regio's uiteindelijk ook op deze punten tot overeenstemming kunnen komen"

Omdat in onze regio er sprake is van wachtlijsten is het voor jongeren lastig een woning te vinden omdat zij vaak nog maar kort zijn ingeschreven. De ChristenUnie heeft daarom voorgesteld in de nieuwe huisvestingsverordening zogenaamde jongerencontracten te introduceren. Dit zijn contracten met een huur voor maximaal 5 jaar die specifiek zijn gereserveerd voor jongeren. Visser: "Door die maximale huurtermijn wordt doorstroming gestimuleerd en komen deze woningen steeds weer beschikbaar voor nieuwe jongeren. Door ondertussen de inschrijfduur te laten doorlopen kunnen jongeren tijdens het huren van een jongerenwoning voldoende hoog op de wachtlijst komen voor een reguliere sociale huurwoning". Momenteel wordt er in Amsterdam al een aantal jaar geexperimenteerd met jongerencontracten. De ChristenUnie wil hier in Haarlem nu ook snel mee beginnen. Visser: "De ChristenUnie heeft landelijk een initiatiefwet ingediend om de jongerencontracten ook juridisch goed te regelen. Het ziet er naar uit dat deze wet in de Tweede Kamer voldoende steun zal krijgen. Ik verwacht dat het jongerencontract over een jaar mogelijk zal zijn. De wethouder kan nu al aan de slag om met corporaties afspraken te maken over het aantal woningen dat met dit nieuwe contract verhuurd zal gaan worden"

« Terug

Archief > 2015 > maart

Geen berichten gevonden