Scenario's voor bouw basisscholen

20150717_082930donderdag 02 juli 2015 23:28

Door de onverwacht sterke groei van het aantal leerlingen wordt er de komende jaren 10 miljoen extra geïnvesteerd in lokalen voor basisscholen. In totaal gaat het om een investering van 30 miljoen euro. Raadslid Frank Visser: “Het is mooi dat Haarlem weer groeit maar we moeten zorgen dat we beter voorbereid zijn op verdere groei. Ik ben dan ook blij dat de gemeenteraad een motie heeft aangenomen van de ChristenUnie om verder vooruit te kijken en scenario’s door te rekenen”.

Het college kiest er de komende jaren voor om met name oude schoolgebouwen weer in gebruik te nemen. De investeringen zijn nodig om deze bestaande lokalen te verbouwen zodat ze voldoen aan de eisen van deze tijd. Frank Visser: “Op zich is het goed dat deze lokalen weer in gebruik worden genomen. Dit is de snelste oplossing en waarschijnlijk ook de goedkoopste. Maar wat als over twee jaar blijkt dat er nog meer lokalen nodig zijn? Dan was achteraf gezien nieuwbouw wellicht verstandiger. Ik wil daarom dat meerdere scenario’s worden doorgerekend voor de toekomstige huisvesting van de scholen in de stad. Zowel scenario’s waarin het aantal leerlingen nog verder groeit als scenario’s waarin het aantal leerlingen daalt. Dan kunnen we de consequenties van besluiten beter overzien. We moeten ook verder vooruit kijken omdat de planning van de bouw van nieuwe schoolgebouwen al snel een paar jaar duurt”

Ook pleitte de ChristenUnie ervoor in gesprek te gaan met buurgemeenten. Visser: “De meeste ouders willen hun kinderen in de buurt op een school hebben. Dat is logisch. Investeren in lokalen is nodig omdat er nu al wachtlijsten ontstaan. Maar voor sommige gezinnen aan de rand van de stad kan een school in een buurgemeente ook een oplossing zijn. Zo staan er in Velserbroek veel lokalen leeg. De gemeente kan deze scholen meer promoten”

Tijdens het debat werd in de commissie ook gesproken over een snellere oplossing voor basisscholen de Piramide en Al Iklaas in Spaarnwoude die kampen met verouderde huisvesting respectievelijk een te krappe huisvesting. Ook werd gesproken over de wens van een grote groep ouders om een nieuwe Vrije School op te richten. Visser: “De ChristenUnie is voor vrijheid van onderwijs. De gemeente moet meewerken als ouders aan de criteria voldoen. Wel moeten daarvoor de juiste procedures worden doorlopen en moeten indieners aan de gestelde criteria zoals een minimum aantal leerlingen voldoen”

MOTIE “De S van Strategisch en van Scenario” (ChristenUnie, PvdA, Actiepartij, Hart voor Haarlem, SP, Trots Haarlem, VVD)

De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 2 juli 2015,

in beraadslaging over het Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs,

Constaterende dat:

  1. Het aantal basisschoolleerlingen in Haarlem de komende jaren onverwacht hard groeit;
  2. In het investeringsprogramma circa € 10 miljoen is vrijgemaakt voor het realiseren van meer capaciteit voor het primair onderwijs;
  3. Deze capaciteit vooral wordt gezocht binnen bestaande gebouwen, o.m. vanwege de kosten en omdat in bestaande gebouwen sneller extra capaciteit kan worden gecreëerd;

Overwegende dat:

  1. Niet uit te sluiten is dat de komende jaren de prognoses opnieuw naar boven moeten worden bijgesteld;
  2. Het vinden en geschikt maken van locaties als onderwijscapaciteit tijd kost;
  3. Verschillende leerlingaantallen verschillende consequenties kunnen hebben voor de capaciteitsvraag in verschillende stadsdelen van Haarlem;
  4. Bij verschillende scenario’s vooruitgedacht kan worden over opties voor mogelijk (her)gebruik van bestaande gebouwen of de noodzaak van nieuwbouw;
  5. De mogelijkheden en risico’s van verschillende investeringen zo beter kunnen worden ingeschat.

Verzoekt het college om:

  1. Een scenariostudie* te starten naar de ontwikkeling van het aantal (basisschool)leerlingen in Haarlem
  2. Op basis van verschillende scenario’s de opties te verkennen voor de capaciteitsontwikkeling van het primair en voortgezet onderwijs op langere termijn.
  3. De uitkomsten hiervan mee te nemen bij de eerstkomende actualisatie van het Strategisch Huisvestingsplan Onderwijs.

En gaat over tot de orde van de dag.

* Een scenario is een beschrijving van een mogelijke toekomst, waarbinnen een bepaald plan ontwikkeld kan worden. Scenariostudies zijn gebaseerd op de gedachte dat de toekomst niet te voorspellen is; je kunt je er echter wel op voorbereiden door over mogelijke ontwikkelingen na te denken.

« Terug

Archief > 2015 > juli

Geen berichten gevonden