Leefbaarheid voorop bij sluitingstijden horeca

DSC02766.JPGmaandag 31 augustus 2015 20:39

De burgemeester wil horeca toestaan om een paar keer per jaar tot 6 uur ’s nachts open te zijn. In totaal mag dit straks 30 keer per jaar waarvan maximaal 10 keer bij hetzelfde bedrijf en maximaal 2 keer per avond. De ChristenUnie is kritisch over dit voorstel omdat deze verruiming ten koste gaat van de nachtrust van de bewoners van de binnenstad.

Veel horeca mag in het weekend al tot 4 uur open zijn. Het is bovendien niet gegarandeerd dat de extra lange avonden goed gespreid zullen worden over het jaar. Het plan kan ook slecht zijn voor de kleinere bedrijven. Zij kunnen niet aan de voorwaarden voldoen zoals een rookruimte en extra beveiligers en zullen klanten mislopen die bij een concullega later kunnen stappen. En wat als er meer dan 30 aanvragen komen? Gaan we dan loten? Dan kan al snel de roep ontstaan voor meer vergunningen.

Er zijn tijdens een proef geen incidenten geweest. Maar langere sluitingstijden betekenen wel dat er meer inzet van de politie nodig is. De ChristenUnie zet die capaciteit liever anders in. De gemeente zet al geruime tijd extra handhavers in tijdens drukke nachten. Het is goed dat de orde wordt bewaakt, maar ik wil weten hoeveel die extra inzet kost. Uitgaan moet vooral gezellig blijven. Het is daarom goed dat de burgemeester regels wil stellen voor de leefbaarheid van de omwonenden. Maar met welke regels hij de overlast van terrassen tijdens de late uren wil aanpakken is onduidelijk.

Deze bijdrage is verschenen in de stadskrant van Haarlem.

« Terug

Archief > 2015 > augustus

Geen berichten gevonden