Koepelgevangenis als tijdelijke opvang voor vluchtelingen

20150903_152114donderdag 03 september 2015 17:58

De gemeente Haarlem moet actief op zoek naar een locatie om tijdelijk vluchtelingen op te vangen. Die oproep doet de ChristenUnie in antwoord op het verzoek van het Centraal Orgaan Asielzoekers aan gemeenten om noodopvanglocaties beschikbaar te stellen. Gemeenteraadslid Frank Visser: “Ik wil weten welke inspanningen het college inmiddels heeft gedaan. Een grote stad als Haarlem zou toch plekken moeten kunnen vinden. In Apeldoorn en Zwolle zijn al grote sporthallen vol met bedden gezet en ook veel kleine gemeenten vangen honderden mensen op. Wij denken dat de leegstaande koepelgevangenis een geschikte locatie is voor tijdelijke opvang. Natuurlijk wel pas als al het prikkeldraad en sloten zijn verwijderd!”

Ook op andere plaatsen in het land worden inmiddels leegstaande panden van de Dienst Justitiële Inrichtingen gebruikt voor vluchtelingen. De koepelgevangenis in Haarlem is formeel tot 31 december nog gevangenis maar staat al leeg. Vluchtelingen zouden er dus snel kunnen komen. Voorzieningen zoals een sportzaal en een professionele keuken zijn aanwezig. Visser: “In de gevangenis kunnen maximaal 400 gevangenen. Omdat vluchtelingen natuurlijk niet worden opgesloten denk ik dat hier tijdelijk zo’n 200 mensen onderdak zouden kunnen vinden”.

Het Rijk is nu nog eigenaar van de koepelgevangenis. De gemeente kan het gebouw dus niet zelf ter beschikking stellen. Volgens de ChristenUnie kan de gemeente wel een signaal geven dat ze bereid is mee te werken aan noodopvang op deze locatie. Ook is het volgens de partij belangrijk dat de omwonenden goed worden betrokken bij een eventuele opvang.

De ChristenUnie ziet de koepelgevangenis nadrukkelijk als noodoplossing. “De gemeente is al een paar maanden in gesprek met het Rijk over een nieuwe functie voor de koepelgevangenis. Maar hiervoor moet eerst een businesscase gemaakt worden. Wat er ook komt: er zal fors moeten worden verbouwd en het bestemmingsplan zal moeten worden aangepast. De komende weken of maanden kunnen de gebouwen dus best worden ingezet.”

« Terug

Archief > 2015 > september

Geen berichten gevonden