Meer meetbare doelen nodig in duurzaamheidsprogramma 2015-2019

DSC02691.JPGwoensdag 09 september 2015 22:56

Het duurzaamheidsprogramma 2015-2019 staat vol met goede voornemens maar bestaat nog te veel uit losse voornemens en projecten. Nergens wordt duidelijk of het programma voldoende is om het doel Haarlem klimaat neutraal in 2030 te bereiken. De ChristenUnie wil daarom meer meetbare doelen.

Voorzitter, de ChristenUnie ziet duurzaamheid als noodzaak. Wij willen goed zorgen voor de schepping. Ik zie mooie zaken in het duurzaamheidsprogramma. Goed is de duurzaamheidsmonitor en aandacht voor banen die duurzame economie kan opleveren. Maar ik ben het eens met VVD dat het doel van de banen slecht is onderbouwd, met de SP dat ik weinig nieuws lees en met D66 dat feitelijke onderbouwing echt beter moet.

We hoeven programma inderdaad niet elk jaar vast te stellen. Ik zou graag halverwege periode wel aan de hand van monitor willen weten of bijsturing nodig is. Prioriteiten zijn goed maar ik zie vooral veel losse projecten en beleidsdoelen die nog concreet moeten worden gemaakt. Nergens lees ik onderbouwing: halen we het met deze plannen. Het blijven dus duurzame thema-eilandjes.

Volgens de ChristenUnie is een schaalsprong nodig in plaats van  hier en daar wat zonnepanelen. De rechter heeft onlangs de regering op de vingers getikt dat zij te weinig doet om de gestelde doelen voor 2025 te halen. Er moet een schep bovenop. Volgens de ChristenUnie moet dat ook in Haarlem.

Het college erkent dat er meer mogelijk en nodig is met circulaire economie. Daar ben ik blij mee want dit programma is echt totaal onvoldoende. Ik verbaas me erover dat er wel weinig ambitieuze doelen zijn opgenomen. Haarlem wil 45% afvalscheiding. Andere gemeenten halen nu al het dubbele. Een ambitieus lange termijndoel zou pas ver na 2030 komen. Hallo?!

Er zijn ook meer kansen ook woningmarkt. Juist hier loopt Haarlem achter. De afgesproken 3000 sociale huurwoningen per jaar verduurzamen halen we niet wordt doodleuk gezegd. Corporaties lijken er mee weg te komen. Gesprekken komen nog maar waarom niet aan het doel vasthouden? Verduurzaming van de strategische huisvesting kan ook ambitieuzer. Er staat nu: het moet energiezuiniger. Waarom niet energie neutraal?

Dan het thema mobiliteit. Prima de focus op de fiets. Maar hoe zit het met de duurzame stadsdistributie, met het weren van vrachtverkeer? Waarom koopt het college geen college-ebike in plaats van een collegeauto te leasen?

Externe contacten zijn niet alleen belangrijk voor samenwerking voor het bereiken van de doelen. We kunnen ook duurzaamheidseisen stellen aan partners waar wij opdrachtgever zijn, bijvoorbeeld aan Paswerk.

Tenslotte mis ik thema’s zoals lichtvervuiling en regionale voedselvoorziening.

 

 

« Terug

Archief > 2015 > september

Geen berichten gevonden