Meer ambitie woningmarkt Haarlem

IMG_5291.JPGdonderdag 27 augustus 2015 20:38

De komende tijd wordt er gewerkt aan nieuwe plannen voor de woningmarkt in Haarlem. De ChristenUnie maakt zich zorgen over de ambities. Raadslid Frank Visser: “Nu al wordt gezegd dat de ambities voor duurzaamheid wellicht omlaag moeten omdat corporaties minder geld hebben. En dat terwijl landelijk de Raad voor de leefomgeving juist zegt dat de ambities omhoog moeten. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de portemonnee van huurders die steeds meer geld kwijt zijn aan energielasten”

Het college kijkt of Haarlem meer gebruik gemaakt kan worden van vormen van tijdelijk huren. Hier is de ChristenUnie blij mee. Visser: “Wij hebben liever een solide tijdelijk contract met rechten voor de huurder dan onderhuur en anti-kraak waarbij de huurder geen enkel recht heeft. De ChristenUnie is landelijk met een initiatiefwet gekomen om het jongerencontract in te voeren. Dit is voor speciaal daarvoor gelabelde jongerenwoningen. Hier geldt dan huurtermijn van 5 jaar (aan te gaan voor bereiken van leeftijd 28 jaar). Dit stimuleert doorstroming. In Amsterdam worden deze contracten al als experiment aangegaan. Het wetsvoorstel wordt waarschijnlijk dit najaar in zowel Tweede Kamer als Eerste Kamer besproken en gaat dan wellicht al op 1 januari 2016 in. Ik hoop dat ook Haarlemse jongeren die nu vaak jaren op een woning moeten wachten snel van deze wet kunnen profiteren!”

Volgens het college is de slaagkans iets gestegen in Haarlem van ruim 9% in 2013 naar ruim 10% in 2014. De trend is sinds 2010 vrij stabiel. Dat lijkt positief maar volgens de ChristenUnie is dit een vertekend beeld. “De wachttijd is toegenomen! Bij slaagkans worden niet-actieven vergeten. Niet-actief wil niet zeggen niet-zoekend. Immers: als jij nog maar 1 jaar wachttijd hebt opgebouwd weet je dat je vrijwel kansloos bent en zul je niet reageren en wordt je dus gezien als “niet-actief”. Hierdoor geeft de slaagkans dus geen goed beeld. Bovendien is het aantal verhuringen in vijf jaar met 30% afgenomen. Dat wijst op een veel lagere doorstroming op de Haarlemse woningmarkt. Er is de laatste jaren door de economische crisis te weinig gebouwd.”

Het college houdt vast aan het doel om gemiddeld over de stad tenminste 30% sociale woningbouw te realiseren bij woningbouwprojecten. De ChristenUnie wil hiervan af. Visser: “We moeten uitgaan van de daadwerkelijke vraag. Dat we nu op 36% uit lijken te komen klinkt mooi maar hier valt ook sociale koop onder en woningen die vlak onder de liberalisatiegrens van 700 euro zitten. De afgelopen jaren is het segment 'Midden laag' gehalveerd is en het segment 'Hoog' verdubbeld. Hoe zit het met vraag en aanbod van betaalbare huurwoningen? En moeten we bij de doelen niet veel meer kijken naar de energielasten? Immers een woning met 650 euro huur met energie nota nul is iets heel anders dan een woning van 599 euro die aan alle kanten tocht!”

« Terug

Archief > 2015 > augustus

Geen berichten gevonden