Geld minima blijft op de plank liggen
Het afgelopen jaar heeft de gemeente geprobeerd meer minima te bereiken. De situatie is iets verbeterd maar nog steeds maakt bijna 40% van de minima geen gebruik van financiële tegemoetkomingen van de gemeente. Frank Visser: “Regelingen zijn kennelijk nog te onbekend of de drempel is te hoog om hiervan gebruik te maken”.
De raadscommissie samenleving evalueerde de genomen maatregelen van het afgelopen jaar. “De evaluatie is te mager en bevat te veel open deuren. Hij gaat te weinig in op de vraag of de doelstellingen zijn gehaald en bevat nauwelijks kritische analyses wat beter kan. Het is te veel een opsomming van maatregelen in plaats van een integrale analyse of het minimabeleid effectief is.”
Enige smart punt uit evaluatie is vergroten bereik. “Dat is gehaald, we zijn van 52 naar 62% gegaan. Dat betekent echter dat nog steeds veel geld op de plank blijft liggen. Wat opvalt is dat het bereik verschilt per regeling. Dit hangt o.a. af van inkomensnorm. Dat geeft mij gelijk de vraag: moeten we inkomensnormen niet verder uniformeren? Het stuk gaat hier echter niet op in!”
De ChristenUnie mist conclusies over effectiviteit van de maatregelen. “Hebben we armoede kunnen terugdringen. Dus: hebben we uitstroom uit de doelgroep kunnen creëren? Ook mis ik de vraag of we doelgroepen missen. Bijvoorbeeld ZZP-ers die vaak te maken hebben met stille armoede. Ik las deze week over een aantal gemeenten in de Bollenstreek die een noodfonds hebben ingesteld voor mensen die net buiten alle criteria vallen maar wel hulp nodig hebben. Uit dit fonds kan een renteloze lening worden verstrekt die in het uiterste geval kan worden omgezet in een gift. Hebben wij in Haarlem niet ook zo’n vangnet nodig? In Rotterdam is een koppeling gelegd met de sociale wijkteams. Zij hebben een armoedebudget gekregen om acute problemen als gevolg van armoede aan te pakken.”
De ChristenUnie wil een integralere blik op het minimabeleid. “Schuldpreventie wordt genoemd o.a. de cursus grip op geld, maar het stuk zegt niets over schuldhulpverlening. En dat terwijl er in mei nog een onderzoek was dat gemeenten veel te streng zijn bij de toelating tot de schuldhulp."
De evaluatie gaat ook in op de samenwerking met partners. “De evaluatie is op dit punt heel beschrijvend. Maar hoe gaat dat nu en wat kan hier beter? Andere gemeenten zetten hier actief op in. Almelo heeft bijvoorbeeld een armoedepact gemaakt waarin met zo’n 30 organisaties wordt samengewerkt. In Almere wordt de voedselbank verbreed tot een soort sociale supermarkt.”
Over een paar maanden komt de wethouder met een nieuw plan van aanpak voor het minimabeleid. De ChristenUnie vindt het van belang dat dan niet alleen wordt gekeken naar het gebruik van regelingen. "Dat zegt namelijk niets over de vraag of de zelfredzaamheid is vergroot en of mensen geholpen zijn om hun inkomen structureel te verhogen. We moeten ook kijken naar de vereenvoudiging van formulieren en loketten. De ChristenUnie is blij dat er voor minima een soort digitale webshop gaat komen. Dat kan het aanvragen van regelingen veel makkelijker maken. Dat moet dan wel een integraal onderdeel zijn van de gemeentelijke website. De gemeente moet stoppen met voor elk doel een aparte website te maken. Dat kost veel geld en trekt nauwelijks bezoekers."
Schrijf een reactie via Facebook