Vertrouwenscommissie aan de slag

12742635_1315422225150030_7875586874904756082_ndonderdag 18 februari 2016 10:31

Onlangs heeft burgemeester Bernt Schneiders aangekondigd dat hij met ingang van 2 september 2016 geen burgemeester van Haarlem meer zal zijn. Dat betekent dat de gemeenteraad op zoek is naar een nieuwe burgemeester (m/v). In een extra raadsvergadering stelde de gemeenteraad woensdag het profiel vast en werd de vertrouwenscommissie gekozen die gesprekken gaat voeren met kandidaten. ChristenUnie-raadslid Frank Visser is verkozen als één van de zeven leden van deze commissie.

Het profiel is opgesteld door het seniorenconvent, de vergadering van alle 12 fractievoorzitters. Hierbij is ondermeer gebruik gemaakt van de resultaten van een enquête die door een kleine 1000 Haarlemmers is ingevuld. Tijdens de raadsvergadering is het profiel besproken aan de hand van enkele kritische vragen van de Commissaris van de Koning, dhr. Remkes. Vervolgens is dit profiel vastgesteld.

De gemeenteraad heeft bepaald dat de vertrouwenscommissie uit zeven leden zal bestaan waaronder de fractievoorzitters van de grootste zes fracties. Omdat er van de kleinere fracties meerdere kandidaten waren moest er worden gestemd. Als zevende lid van de vertrouwenscommissie is Frank Visser verkozen met 21 van de 35 aanwezige stemmen. Daarnaast is wethouder Merijn Snoek (CDA) gekozen als adviserend lid van de vertrouwenscommissie namens het college.

De vertrouwenscommissie doet na gesprekken van kandidaten een voorstel aan de gemeenteraad. In een besloten gemeenteraadsvergadering rond de zomer zal worden besloten welke kandidaat wordt voorgedragen. De namen van de andere sollicitanten blijven om de privacy te waarborgen volgens de verordening op de vertrouwenscommissie 75 jaar geheim.

De PvdA riep in de gemeenteraad alle leden van de vertrouwenscommissie op kandidaten niet alleen vanuit de eigen politieke bril te bekijken maar ook vanuit de bril van een ander. Om dat te onderstrepen kreeg elk lid van de vertrouwenscommissie een bril met een kleurtje. Op de foto ontbreekt overigens VVD-raadslid Rob de Jong.

Lees hieronder de bijdrage van de ChristenUnie over het profiel:

Voorzitter, we zoeken met zijn allen een verbindende, communicatieve en inspirerende bestuurder die een relativerende kwinkslag niet schuwt. Zo zou je het profiel kunnen samenvatten. De ChristenUnie steunt het profiel wat in goede samenwerking met alle fracties tot stand is gekomen. Dhr. de Jong van de VVD zei net dat hij graag een net zo liberale PvdA kandidaat zou zien als de huidige burgemeester Schneiders. Ik denk dat een sociale VVD-er ook best aan dit profiel kan voldoen. We zoeken gewoon de beste kandidaat. Een schaap met vijf poten bestaat niet, maar gelukkig hebben Haarlemse muggen er zes… Ik heb er alle vertrouwen in dat ook een burgemeester met een andere geboorteplaats zich snel thuis zal voelen in Haarlem.

Twee punten uit het profiel wil ik wat nader toelichten, mede naar aanleiding van de vragen van de commissaris.

Allereerst het punt van zelfbewustzijn van Haarlem in de regio. Het gaat dan niet alleen om Haarlem als centrumgemeente. Landelijk is er veel nadruk op de oostflank van Amsterdam: Almere. Ook is er veel aandacht voor de ontwikkelingen rond Schiphol. Er mag best wat meer aandacht zijn voor de westflank van de metropoolregio. Daarom vindt de ChristenUnie het van belang dat de burgemeester iemand is die goed kan lobbyen, zijn weg weet te vinden in bijvoorbeeld de contacten met de provincie, de metropoolregio en ook met ministeries en de Tweede Kamer.

De commissaris stelde een specifieke vraag over het slot, over de burgemeester 2.0. Ik ben best trots op dit stukje relativerende tekst over de actualiteit van het profiel dat overigens door een andere fractie is aangeleverd. De wereld verandert. 10 jaar geleden waren digitale loketten nog toekomstmuziek, was de arbeidsmarkt compleet anders en was de term “je leven lang leren” nog niet in zwang. 10 jaar geleden was Hyves (wie kent het nog) nog maar net opgericht en was het ondenkbaar dat in een paar dagen tijd online een petitie was getekend over de toekomstige burgemeester nog voordat dit profiel is vastgesteld. Wij vragen dus van een burgemeester om mee te groeien met de tijd en een voortrekkersrol in de stad te nemen. Maar gelukkig is ook nog steeds veel hetzelfde. De gemeenteraad en het college zijn historische organen die al vele jaren meegaan.

We zullen straks zien wie er in de vertrouwenscommissie komen maar in reactie op dhr. Fritz van de PvdA: ik zie de nieuwe bril best wel zitten. Het is aan de commissie om kritisch door te vragen bij kandidaten dus hopelijk zit er geen zonnebril bij. Ik vind mooi dat in de verordening staat dat de commissie streeft naar unanimiteit. Met 7 mensen een selectie doen zal best pittig zijn, maar ik heb er vertrouwen in dat we een goede kandidaat zullen vinden waar iedereen achter kan staan.

De ChristenUnie wenst de commissaris en de vertrouwenscommissie veel wijsheid toe.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20160210 Concept Profiel benoeming burgemeester 2016234,0 kBapplication/pdfdownload

« Terug

Archief > 2016 > februari

Geen berichten gevonden