Meer sociale woningbouw nodig in Haarlem
De gemeenteraad heeft veel ambities vastgelegd in de Woonvisie 2017-2020, ook voor de verdere toekomst. Uit het eerste bod van de woningcorporaties voor het komende jaar blijkt dat deze ambities niet worden waar gemaakt. De commissie ontwikkeling sprak hierover. Volgens de ChristenUnie moeten de corporaties een beter bod uitbrengen.
Volgens de Woonvisie moeten er in 2026 tenminste 7.500 méér woningen zijn, waarvan 1.900 sociale huurwoningen, waarvan 1.200 in Haarlem Zuidwest, Centrum en Noord. Dat laatste vanwege het ideaal van de ‘ongedeelde stad’: we willen geen wijken met vooral goedkope woningen en andere wijken met vooral dure.
De gemeenteraad wil ook een betere afstemming van het woningaanbod op specifieke groepen als jongeren, ouderen, eenpersoonshuishoudens en voor mensen die doorstromen uit beschermd wonen of maatschappelijke opvang.
Landelijk is in het Energieakkoord afgesproken dat het gemiddelde energielabel van woningen in 2020 op een B ligt. De gemeenteraad heeft hogere ambities en wil naar energie-neutrale woningen, zonder gebruik van fossiele energie en wil daarom dat nieuwe woningen zonder gasaansluiting worden opgeleverd.
Elk jaar doen de woningcorporaties een ‘bod’, waarin ze aangeven wat hun eigen doelen zijn en in hoeverre ze tegemoet kunnen komen aan de taakstelling vanuit de gemeente. Dat valt zwaar tegen. Geen van de doelen is in zicht. In 2020 zullen er zelfs minder sociale woningen zijn dan nu. Er worden wel woningen bijgebouwd, maar er worden ook sociale woningen gesloopt, verkocht of – nadat een bewoner is vertrokken – opnieuw verhuurd voor prijzen die hoger liggen dan het maximum voor sociale huur.
De gemiddelde energie-index van de 3 grote corporaties verbetert van 1,78 in 2020 naar 1,49 (label C) in 2026. In 2021 zijn er nog bijna 3000 woningen met label F of G… Dat is iets heel anders dan label B in 2020, zoals landelijk afgesproken in het energieakkoord, laat staan energieneutraal, zoals de Haarlemse raad wil. Alleen Elan haalt gemiddeld label B in 2021. Pré denkt pas in 2026 zo ver te kunnen zijn en Ymere denkt in 2020 nog maar op de helft te zijn. Dat is allemaal echt veel te weinig. Hopelijk komt het regeerakkoord met maatregelen, want dit is een landelijk probleem. Maar de biedingen van de drie grote corporaties zijn op alle terreinen ver onder de maat. Volgens de ChristenUnie Haarlem is er meer mogelijk.
Van de drie grote woningcorporaties is Ymere de grootste. De belangrijkste inspanning die Ymere zich heeft voorgenomen is: minder verkopen in Haarlem-West. Nieuwbouwplannen zijn er nauwelijks. Elan en Pré Wonen hebben wel nieuwbouwplannen voor de periode 2020-2026, maar bij lange na niet het aantal dat de gemeente voor ogen had. Ymere durft op die termijn geen uitspraken te doen. We halen dus bij lange het doel niet voor het aantal sociale woningen met de huidige biedingen.
De ChristenUnie is met name teleurgesteld in Ymere. Zij hebben minder financiële ruimte, maar de ChristenUnie Haarlem is van mening dat de ambities veel te laag liggen, zowel wat betreft verduurzaming als wat betreft investeringen in nieuwe woningen. De ChristenUnie denkt dat het heel anders gelopen zou zijn als Ymere gedwongen was geweest om te splitsen - en dat was gebeurd als we voor een kleinere woningmarktregio waren gegaan, zoals de ChristenUnie Haarlem vorig jaar voorstelde. Wij roepen de wethouder op met Ymere scherp te onderhandelen en daarbij ook de vraag op te werpen of het bestuur van Ymere nog steeds van mening is dat de omvang van deze corporatie werkbaar is. De ChristenUnie wil corporaties die volop voor Haarlem gaan.
Schrijf een reactie via Facebook