Kamerlid: Houd spoorwegovergangen Heemstede open

20140106 Carla Dik-Faber in gesprek met omwonenden Laantje van Alverna

dinsdag 07 januari 2014 13:44

De spoorwegovergangen “Laantje van Alverna” en “Laantje van Leijduin” moeten openblijven en beter worden beveiligd. Een alternatief zou kunnen zijn dat een bestaande tunnel op het terrein van Waternet geschikt wordt gemaakt voor wandelaars en fietsers. Dit stelde Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) maandag tijdens een werkbezoek aan Heemstede. Ze sprak bij beide spoorwegovergangen met een grote groep inwoners van Heemstede en Aerdenhout die de overgangen regelmatig gebruiken voor een ommetje.

Het Kamerlid was verbaasd over de stelling van ProRail dat het hier geen openbaar toegankelijke spoorwegovergangen betreft. “De overgangen bestaan al tientallen jaren en er staat bij Leijduin zelfs een verkeersbord dat het een fietspad is. Door verjaring zijn deze particuliere overgangen gewoon openbaar dus ProRail mag ze volgens een landelijk afgesproken protocol helemaal niet afsluiten zonder goed overleg met organisaties zoals de Fietsersbond en Wandelnet. Ook deze organisaties vinden veiligheid van belang, maar daarvoor hoef je deze overwegen niet te sluiten. Plaats er dan spoorbomen of een elektronisch hek dat niet open gaat als er een trein aankomt! Spoorwegovergangen ook beveiligd kunnen worden zonder belsignalen, zodat omwonenden hier geen hinder van ondervinden.”

Tijdens het korte bezoek aan de spoorwegovergangen heeft het Kamerlid zelf ervaren hoe belangrijk de overgangen zijn voor de omgeving. “Ik was bij beide overgangen nog geen half uur en er passeerden veel wandelaars en fietsers. Als deze overgangen worden gesloten dan wordt de spoorlijn een barrière en is een ommetje van een uurtje wandelen of even de hond uitlaten in dit gebied niet meer mogelijk.” Het Kamerlid adviseerde de bewoners ook te gaan praten met de provincie Noord-Holland. “Ik begrijp van de Fietsersbond dat de provincie plannen heeft voor een fietsroute van Hoofddorp naar de Waterleidingduinen langs het Laantje van Leijduin. Dan zou het vreemd zijn nu deze overgang te sluiten. Het zou mooi zijn als ProRail, gemeente, provincie, bewoners, fietsersbond en Wandelnet samen met een plan kunnen komen om zowel de veiligheid als de recreatieve waarde van de verbindingen tussen Heemstede en duinen te vergroten.”

« Terug

Archief > 2014 > januari

Geen berichten gevonden