Raadsvragen over verkeersveiligheid Haarlem Zuidwest

IMG-20220126-WA0010.jpgmaandag 24 januari 2022 22:49

Deze week kwamen onder andere in Nieuwsuur en via het Haarlems Dagblad beelden naar buiten van een reeks gevaarlijke verkeerssituaties op schoolroutes in Haarlem Zuidwest. De beelden waren schokkend. Je zag fietsers die aan de kant werden gedrukt, vrachtwagens die rakelings langs fietsende kinderen reden en zelfs een bijna ongeluk op de Wagenweg bij het Sancta Maria waar een auto keihard op een groep overstekende scholieren afreed. De ChristenUnie is geschrokken van deze beelden en vindt dat snel actie nodig is.

Aanstaande donderdag gaan wij daarom in het vragenuurtje van de gemeenteraad de volgende vragen stellen aan het college:

  1. Heeft het college de video van Geert Kloppenburg gezien met verkeerssituaties in Haarlem Zuidwest en welke conclusie trekt het college hieruit?
  2. Wat vindt het college van het feit dat vrachtauto’s nog steeds schijnbaar straffeloos de Schouwtjeslaan oprijden terwijl hier een vrachtwagenverbod geldt?
  3. Kan het college aangeven hoe vaak het vrachtwagenverbod op deze locatie wordt gehandhaafd? Is het college bereid hier intensiever te gaan controleren en overtreders te beboeten?
  4. Is het college bereid met spoed maatregelen te nemen op de hoek Schouwtjeslaan/Schouwtjesplein zodat auto’s worden gedwongen hun snelheid te verlagen en fietsers niet meer aan de kant worden gedrukt?
  5. Wanneer gaat het college de verkeerssituatie op de Pijlslaan aanpakken, een plek waar jaren geleden een dodelijk slachtoffer is gevallen maar nog steeds de verkeerssituatie niet is gewijzigd?
  6. In het uitvoeringsprogramma SOR is een plan opgenomen voor de omvorming van de Wagenweg tot stadsstraat. Dit is nu gepland in de periode 2025-2030. Dat vindt de ChristenUnie erg laat gezien de onveilige situatie. Het bijna ongeluk dat was te zien bij Nieuwsuur zegt wat dit betreft genoeg. Is het college bereid vooruitlopend op de herinrichting met spoed maatregelen te nemen op de Wagenweg ter hoogte van het Sancta Maria, bijvoorbeeld door hier een wegversmalling of drempel te realiseren zodat auto’s worden gedwongen af te remmen?

Aanleiding voor deze vragen zijn de volgende berichten:

Haarlems Dagblad 21 januari, https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20220121_68979019

Nieuwsuur, zaterdag 22 januari, https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2414102-maximaal-30-kilometer-per-uur-door-magisch-schild

« Terug