Meer milieupleinen in Haarlem

DSC02691.JPG07-03-2022 19:55 07-03-2022 19:55

Het moet voor inwoners van Haarlem veel makkelijker en aantrekkelijker worden om afval te scheiden. De ChristenUnie pleit voor een aanpassing van de afvalstoffenheffing, voor mini-milieupleinen bij winkelcentra en voor het openen van de milieupleinen in buurgemeenten voor Haarlemmers zodat inwoners dichter bij huis hun afval kwijt kunnen.

Het verbranden van restafval wordt steeds duurder door de landelijke verbrandingsbelasting en Haarlemmers zien dat door de hoge afvalstoffenheffing. Toch betaalt een inwoner die jaarlijks 500 kilo restafval inlevert net zo veel als een inwoner die maar 100 kilo restafval inlevert en de rest van zijn afval gescheiden inlevert via de bakken voor glas, plastic, papier en textiel. Lijsttrekker Frank Visser: “Dit is oneerlijk. Het stimuleert inwoners ook niet om hun afval goed te scheiden. Haarlemmers zijn daardoor zonder dat ze het weten een dief van hun eigen portemonnee. Er wordt onnodig veel afval verbrandt. Dat kan anders. Beloon inwoners met een lagere afvalstoffenheffing als afval beter wordt gescheiden! In andere gemeenten werkt dit goed, daar betaal je niet per jaar maar per zak restafval.”

Een ander voorstel van de ChristenUnie is het openen van mini-milieupleinen bij winkelcentra. Visser: “Als je nu een zak grof afval hebt moet je naar het Milieuplein in de Waarderpolder. Veel mensen maken voor zo weinig afval dat ritje niet en gooien het dan toch maar bij het restafval. Open daarom elke twee weken bij elk winkelcentrum een mini-milieuplein waar mensen kleine hoeveelheden grof huishoudelijk afval kunnen inleveren. Zo wordt het laagdrempeliger. Het scheelt ook op zaterdag heel wat tijdrovende en vervuilende files in de Waarderpolder!”.

Tenslotte wil de ChristenUnie dat de regio beter gaat samenwerken. Visser: “Eelco Fortuijn, onze kandidaat uit het Haarlemse Ramplaankwartier, moet nu ruim 5 kilometer rijden voor het Milieuplein in de Waarderpolder. Dat is te ver weg. Het Milieuplein van buurgemeente Bloemendaal is letterlijk bij hem om de hoek. Zorg daarom dat Haarlemmers ook gewoon terecht kunnen bij de Milieupleinen in onze buurgemeenten. Dat is praktischer voor inwoners en beter voor het milieu!”

« Terug