ChristenUnie Haarlem presenteert verkiezingsprogramma

Samen Recht Doen.jpgzaterdag 22 januari 2022 23:07

Het verkiezingsprogramma van ChristenUnie Haarlem heeft als titel “Samen recht doen” gekregen. Lijsttrekker Frank Visser: “Wij willen ons inzetten voor een zorgzaam Haarlem, waarin burgers naar elkaar omzien en de gemeente er is voor mensen die het alleen niet redden. Mensen mogen geen nummer zijn. Recht doen betekent dat er altijd ruimte moet zijn voor maatwerk. De gemeente moet ook vrijwilligers ondersteunen. Hun inzet is het cement van onze Haarlemse samenleving. Geef bijvoorbeeld mantelzorgers jaarlijks een cadeaubon als blijk van waardering”

Recht op een woning

De ChristenUnie wil ook recht doen aan de vele woningzoekenden in Haarlem. Visser: “De woningnood is groot. Wij kiezen voor het bouwen van tenminste 17.500 woningen tot 2030. Hiervan kunnen een paar duizend woningen worden gerealiseerd in de Waarderpolder. Dat is nodig voor het aanpakken van het grote woningtekort in Haarlem, met name aan appartementen voor starters en aan seniorenwoningen. Door te bouwen in de Waarderpolder kunnen we het groen in en rond de stad behouden. Tegelijk is er dan nog steeds groeiruimte voor bedrijven. Dat kan door veel efficiënter met de ruimte om te gaan: bouw 3 tot 5 verdiepingen hoog in plaats van de 1 of 2 bouwlagen die nu de Waarderpolder domineren. En los het parkeren ondergronds op.”

Radicaal duurzaam doen
Om de groei mogelijk te maken wil de ChristenUnie radicaal investeren in een groene en klimaatneutrale stad. “Wij gaan voor het planten van 2500 bomen en willen dat de Waarderpolder straks als eerste stadsdeel geen aardgas meer nodig heeft. De windmolens moeten weer gaan draaien en er komen op alle daken zonnepanelen.” Om te zorgen dat Haarlem bereikbaar blijft wil de ChristenUnie daarnaast investeren in snelle, comfortabele fietsroutes, vervangen van stoplichten door rotondes, realiseren van nieuwe hoogwaardige OV-verbindingen en het toegankelijk maken van de stad voor gehandicapten. Visser: “Er moeten nieuwe snelle busverbindingen komen vanuit Schalkwijk Zuid, vanuit Haarlem-Noord en de Waarderpolder en vanuit Haarlem West naar Amsterdam Zuid en we blijven inzetten op een tram langs de A9.”

De ChristenUnie legt de lat hoog. Visser: “De God van de Bijbel is bepaald niet van de status quo en van het alles houden zoals het is. De Bijbel heeft een bevrijdende boodschap die hoop geeft. Wij zijn tegelijk realistisch: niet alles is maakbaar, ook niet voor de overheid. We zijn doeners met ambitie en dragen graag ons steentje bij aan de bloei van onze mooie stad!”

Enkele andere standpunten uit het verkiezingsprogramma zijn:

  • Minder belasting door afvalstoffenheffing af te rekenen per zak restafval in plaats van het aantal gezinsleden
  • Prostituees die willen stoppen helpen en mensenhandel bestrijden
  • Starterscontracten zodat jongeren sneller aan een huurwoning komen
  • Nieuwe fietsenstallingen op het Stationsplein en Botermarkt
  • Ambtenaren en ondernemers trainen in signaleren van en omgaan met dementie.
  • Operatie Steenbreek: maak pleinen, stoepen en middenbermen groen
  • Grotere doelgroep voor minimaregelingen: 125% van minimumloon
  • Realisatie openbare toiletten in elke fietsenstalling in de binnenstad
Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20220121 Verkiezingsprogramma ChristenUnie Haarlem 2022-2026.pdf1,2 MBapplication/pdfdownload

« Terug