Initiatiefvoorstel ChristenUnie: Fietsenbergingen in voortuin

20250627_185341.jpgdonderdag 10 juli 2025 21:51

De ChristenUnie heeft in de laatste raadsvergadering voor de zomervakantie een initiatiefvoorstel ingediend om fietsenbergingen in voortuinen te stimuleren. Raadslid Frank Visser: "De meeste fietsenbergingen zijn zonder dat de inwoners het weten op dit moment illegaal. En dat terwijl we als Haarlem fietsen juist willen stimuleren. De ChristenUnie wil simpeler regels en fietsenbergingen waar mogelijk vergunningsvrij maken."

Voorzitter, ik had er minder dan een kwartier voor nodig om in het Vondelkwartier 14 fietsenbergingen in voortuinen op de foto te zetten. En het zijn er alleen al in deze wijk nog veel meer. Ze schieten de laatste jaren uit de grond. En dat is begrijpelijk want een bakfiets past niet altijd door de achterom en ja de grijze en groene container voor de afvalscheiding moet ook ergens staan. En waarom zou wel de auto voor de deur mogen staan, maar de fiets niet? Het is ook nog eens je eigen grond.

We zouden als Haarlem blij moeten zijn met al die fietsenbergingen. We willen immers het fietsen in Haarlem stimuleren. En zoals u op mijn foto’s ziet: het gaat meestal niet ten koste van het groen. Het leidt zelfs tot meer groen. Een overdekte fietsenberging met beplanting ernaast en er bovenop is veel groener dan een voortuin die helemaal betegeld is en waar fietsen zonder overkapping staan weg te roesten.

Tot zover het goede nieuws. Het slechte nieuws is namelijk dat al deze fietsenbergingen er staan zonder vergunning. Want veel Haarlemmers weten niet dat er voor het plaatsen van een fietsenberging een omgevingsvergunning nodig is. De laatste jaren is vrijwel geen enkele vergunning hiervoor aangevraagd dus al die bergingen zijn illegaal.

En nog meer slecht nieuws. Als je kijkt naar de regels die er zijn voor fietsenbergingen: die verschillen per wijk. Wat in de ene wijk wel mag, mag in de andere wijk niet. Het nieuwe omgevingsplan moet voor uniforme regels gaan zorgen, dat is mooi. Maar dan moeten die regels wel goed zijn, en dat is volgens de ChristenUnie niet het geval. Want wat heb je aan een fietsenberging die maar 1 meter 80 diep mag zijn terwijl een gewone stadfiets ruim 1 meter 90 lang is? Dan kan je de berging nog steeds niet met een deur afsluiten tegen fietsendiefstal. En waarom zou je in Haarlem in een voortuin van 15 m2 wel een fietsenberging van 4 m2 mogen zetten maar in een tuin van 14 m2 geen fietsenberging van 3 m2?

Daarom presenteert de ChristenUnie vandaag het initiatiefvoorstel Fietsenbergingen in voor- en zijtuinen faciliteren. Wij willen dit doen door met 4 voorstellen

• Het verruimen van de maximaal toegestane maatvoering van fietsenbergingen

• Het toestaan van fietsenbergingen tot maximaal 4 m2 in kleinere voortuinen zoals al mogelijk is in grotere voortuinen (uniformeren van de maatvoering).

• Het vergunningvrij maken van de bouw van fietsenbergingen in het voorerfgebied voor de omgevingsplan activiteit zodat tijdrovende en kostbare vergunningprocedures in de meeste gevallen niet meer nodig zijn.

• Het college te vragen te lobbyen bij het Rijk dat de technische bouwactiviteit, die grotendeels al vergunningvrij is, ook vergunningvrij te maken als een fietsenberging deels verdiept onder het maaiveld ligt.

Voorzitter, ik las dat de Bond Heemschut bezwaren heeft vanuit erfgoed. Ik kan u al melden dat ons voorstel voor vergunningvrij verklaren niet geldt voor beschermd stadsgezicht. Ook is het zo dat fietsenbergingen sowieso bij monumenten niet zijn toegestaan, daar verandert mijn voorstel niets aan. Ik ben benieuwd naar het advies van het college en ik zie uit naar het debat in de commissie ontwikkeling. Hopelijk kunnen we zo zorgen voor een stuk fietsstimulering en tegelijk een stukje deregulering.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
20250710 Raadsstuk Initiatiefvoorstel ChristenUnie Fietsenbergingen in voortuinen faciliteren.pdf1,2 MBapplication/pdfdownload

« Terug