Reactie op coalitieakkoord
De ChristenUnie is enthousiast over het coalitieakkoord. Het is sociaal, groen en er wordt ingezet op een mobiliteitstransitie. En het is duurzaam, al hoewel…. Waarom nu een enkelzijdig gedrukt document? Ik hoop dat dit een eenmalige uitglijder is....
Voorzitter, de ChristenUnie is blij met de inzet om daklozen te helpen: niet met nog meer opvang maar met het uitgangspunt van housing first. Complimenten!
Ik kan niet alles noemen maar de meeste punten kunnen wij steunen. Natuurlijk wacht de ChristenUnie wel de uitwerking af. Hier en daar zullen wij de komende jaren vast nog puntjes op de i willen zetten… Zo delen wij de zorgen van Jouw Haarlem over het delen van data en het klakkeloos toepassen van algoritmes. Zet liever in op betere digitale dienstverlening! En wij delen de zorgen van Hart voor Haarlem over laaggeletterdheid.
Over 1 punt zijn wij het in ieder geval niet eens. De coalitie blijft ambitieus met afvalscheiding maar wil dit bereiken door verhoging van de afvalstoffenheffing. Voorzitter, de relatie tussen dit doel en deze maatregel zie ik niet. Wat wel goed is dat de coalitie voorstelt voor de kosten van de afvalscheding het principe “de vervuiler betaalt” te hanteren. Dat klinkt goed!
Maar helaas, deze belofte wordt meteen al niet waargemaakt. De coalitie wil de afvalstoffenheffing differentiëren op basis van de grootte van het huishouden. Ik heb het al vaker gezegd: dit is echt een slecht idee. Het is veel te simpel om te denken dat een groter huishouden ook meer restafval heeft. Ik ken veel gezinnen die goed bezig zijn met afvalscheiding en er zullen ook éénpersoonshuishoudens zijn die hun afval nauwelijks scheiden.
De nieuwe coalitie stelt dus voor de lasten van gezinnen fors te verhogen voor een paar euro lagere lasten voor éénpersoonshuishoudens (blz. 16 coalitieakkoord). Dit kan met name gezinnen met een laag inkomen hard treffen. De ChristenUnie snapt niet waarom de coalitie niet kiest voor het betalen op basis van de hoeveelheid restafval. Dat is pas echt eerlijk en het stimuleert ook echt afvalscheiding in plaats van dat het duurzame gezinnen demotiveert. De ChristenUnie zal zich met hand en tand verzetten tegen differentiatie op basis van huishoudensgrootte en ik roep de coalitiepartijen op met een open mind te kijken en op dit dossier ruimte te geven aan de raad om met andere voorstellen te komen.
De nachttrein naar Amsterdam is een succes. De coalitie gaat nu voor een extra nachttrein. Ik doe de coalitie graag een gratis tip. Begin snel, nog voor het zomerreces een lobby. Deze zomer is namelijk de consultatie over het Programma van Eisen voor de hoofdrailnetconcessie voor de komende acht a tien jaar. Zorg dat de nachttrein daar in komt! Op 27 september debatteert de Kamer over de concessie. Ik daag de nieuwe wethouder uit: stuur een lobbybrief met Haarlemse wensen zoals de nachttrein naar de staatssecretaris en naar de Tweede Kamer. Wie weet kunnen we die nachttrein dan regelen, zonder eigen geld!
De ChristenUnie mist een aantal belangrijke thema’s in het akkoord. Zo worden mantelzorgers niet genoemd. Ik roep de coalitie op zich wel voor deze belangrijke groep te blijven inzetten en bijvoorbeeld het mantelzorgcompliment ook in deze nieuwe periode in te zetten. Toegankelijke openbare ruimte is mooi, maar ik lees geen woord over het toegankelijk maken van het gemeentelijke vastgoed.
De ChristenUnie is blij met de opmerkingen over het streven naar een rookvrije generatie. Maar over drugsbeleid lees ik niets. Alleen maar het bestrijden van drugscriminaliteit. Maar waar is de inzet van de coalitiepartijen om verslaving te voorkomen en te bestrijden?
De ChristenUnie is blij dat er stappen worden gezet voor het Frans Halsmuseum. Maar kan de nieuwe coalitie uitleggen waarom er wel een onderzoek wordt gedaan naar een levensvatbare locatie voor een depot? Het motto is toch actie? Dan moeten we toch de ambitie hebben dat depot gewoon te realiseren? Mooi dat er ook de ambitie is de huisvesting op te knappen maar wat betreft de ChristenUnie zijn ook andere opties mogelijk zoals een nieuwe uni locatie. Laten we vooral een brede blik hebben!
De woningnood is gigantisch hoog. 10.000 extra woningen is mooi, maar zelfs als we die allemaal realiseren is het tekort aan woningen in 2030 nog steeds ruim 3500 woningen, slechts een kleine 500 minder dan in 2022…. De wachtlijsten zullen ook niet veel korter zijn geworden dan. We moeten dus echt meer doen!
Actie dus!!
En daarvoor doe ik een kleine zijstap naar een ander onderwerp.
Ik geef toe, ik was wat sceptisch over het uitdaagrecht. Maar de recente plannen voor het posthuis in het Zaanenpark, tonen aan dat het uitdaagrecht toegevoegde waarde heeft. Maar, waarom beperkt de coalitie het uitdaagrecht alleen tot bewoners. De ChristenUnie stelt voor het ook open te stellen voor ondernemers.
Laat ik dit concreet maken voor de Waarderpolder….
Ik lees mooie woorden over het maken van een ruimtelijk economische visie voor het zuidelijke deel van de Waarderpolder. Een heel goed voorstel, dit gebied biedt zoveel kansen!!
Zo’n visie maak je voor 20 a 30 jaar.
Maar helaas de coalitie valt in de valkuil om dan toch weer zich te beperken tot de korte termijn: ook deze collegeperiode is woningbouw in dit gebied weer een taboe. Waarom? Natuurlijk: werkgelegenheid moet centraal staan. We moeten hier maximaal op inzetten.
Maar dat kan prima samengaan met woningbouw, daar zijn ook in andere steden mooie voorbeelden van. En ik kan de coalitie geruststellen. Als we dit jaar zouden besluiten dat woningbouw mogelijk wordt in dit gebied dan duurt het zeker nog wel meer dan 4 jaar voordat de eerste woning is opgeleverd….
Het opstellen van een robuuste visie met meerwaarde begint met het raadplegen van deskundigen. De ChristenUnie stelt daarom een ontwerpwedstrijd voor dit deel van de Waarderpolder. Laat stedenbouwkundigen, planologen en architecten maar eens met een visie komen, zonder dat wij vooraf taboes vast te leggen. Laat deskundigen ons maar uitdagen! Dat kan tot mooie resultaten leiden en wellicht ook tot veel extra woningen.
Gaat de nieuwe coalitie deze uitdaging aan? Of is het uitdaagrecht alleen beperkt voor kleine projecten zoals het Posthuis?
De ChristenUnie wenst het nieuwe college veel wijsheid en zegen bij het dagelijks besturen van onze stad en wij zien uit naar de samenwerking.
Schrijf een reactie via Facebook