Twee tieners kandidaat voor ChristenUnie

Joeri en Rebecca.jpg03-02-2022 11:32 03-02-2022 11:32

Op de kandidatenlijst van de ChristenUnie voor de gemeenteraad in Haarlem staan twee tieners. Zelf mogen ze gezien hun leeftijd niet eens stemmen, maar Haarlemmers mogen wel hun stem uitbrengen op Rebecca Linder (16 jaar) en Joeri Bosch (17 jaar). Lijsttrekker Frank Visser: “Ik ben blij met deze gemotiveerde tieners op onze lijst. Ik hoop dat Rebecca en Joeri veel voorkeurstemmen zullen krijgen van Haarlemse jongeren.”

Rebecca Linder, de nummer 8 van de ChristenUnie, geeft al jaren aan dat ze de politiek leuk vindt. Zij wil een stem zijn van de Haarlemse jongeren: “Jongeren hebben het in de laatste jaren zwaar te verduren gehad. Het is daarom de hoogste tijd dat de stad meer investeert in de jongeren, met name in de jongeren aan de rand van de samenleving.” Momenteel is haar vader lid van de Haarlemse ChristenUnie fractie, maar zij neemt zijn werk graag over in de toekomst. “Ik ga nu eerst hard mijn best doen om meer stemmen te halen dan hij!”.

Joeri Bosch, de nummer 22 van de ChristenUnie, zit in nu in zijn eindexamenjaar op de middelbare school en voetbalt met veel plezier bij Haarlem-Kennemerland. Na de zomer wil hij Finance & Control gaan studeren: “Ik wil dat Haarlem een stad is waar iedereen zich veilig voelt en waar we naar elkaar omkijken. Ook moet iedereen die dat wil in Haarlem kunnen wonen. Er moeten meer woonruimtes komen voor jongeren.”

Jongerenraad en Jongerenburgemeester
Samen pleiten Rebecca en Joeri voor de komst van een jongerenburgemeester en een brede jongerenraad zodat meer jongeren kunnen meepraten over de toekomst van de stad. Rebecca: “Leuk dat Haarlem nu een kinderburgemeester heeft maar dan moet er ook een jongerenburgemeester komen!” Joeri: “De Jongerenraad die vorig jaar is opgericht is een mooi initiatief, maar er zijn maar deelnemers van twee middelbare scholen. Wij willen dat alle jongeren zich vertegenwoordigd voelen wat hun schoolniveau, etnische achtergrond of geloofsovertuiging ook is.”

Hoe zit dat: niet stemgerechtigd maar wel verkiesbaar?
Om iedere burger de mogelijkheid te geven vanaf de 18e verjaardag gemeenteraadslid te zijn mag je in Nederland al vanaf je 14e kandidaat zijn. Dat komt omdat verkiezingen maar één keer per 4 jaar zijn. Mochten Rebecca en/of Joeri gekozen worden dan zullen ze nog moeten wachten tot ze 18 zijn om een zetel in te nemen. Maar ze kunnen eventueel al eerder actief worden. Minderjarigen mogen volgens de wet namelijk wel schaduwraadslid worden en dus meepraten in raadscommissies. Wel moet de Haarlemse gemeenteraad dit dan regelen in een verordening.

« Terug