Kans voor extra treinen Haarlem Alkmaar

DSC02793.JPGdonderdag 09 november 2023 22:17

Een groot deel van de Tweede Kamer wil extra treinen tussen Haarlem en Alkmaar. De spitstreinen die tot en met 2021 reden komen naar verwachting vanaf 2025 terug. De Tweede Kamer wil echter ook overdag tussen de spitsen op het traject vier treinen per uur. Zo krijgen reizigers niet alleen dubbel zoveel reismogelijkheden, maar wordt ook de reistijd tussen Den Helder en Haarlem en Beverwijk 20 minuten korter omdat er dan een goede aansluiting is in Alkmaar.

Volgens NS is het aantal reizigers nog te laag om de extra treinen volledig te bekostigen. Daarom moet er in ieder geval de eerste jaren geld bij. ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf wilde hiervoor geld regelen in de nieuwe concessie voor NS die loopt van 2025 t/m 2033. Een nipte Kamermeerderheid van VVD, D66, PVV en CDA verwierp deze motie echter op de dag voor de start van het verkiezingsreces.

De Haarlemse gemeenteraad laat het er niet bij zitten en wil nu samen met andere gemeenten en de provincie zelf de extra treinen gaan regelen. Bij de behandeling van de begroting merkte ChristenUnie-raadslid Frank Visser op dat er 60.000 euro over is op de gemeentebegroting omdat Haarlem vanaf 2025 de nachttreinen naar Amsterdam niet meer hoeft te betalen. Het Rijk gaat deze namelijk betalen. Frank Visser: “Wij willen dit geld nu besteden aan extra treinen naar Alkmaar. Het was beter geweest als het Rijk ook de treinen naar Alkmaar had betaald. Maar wij willen ook niet tot na 2033 moeten wachten. Als andere gemeenten in de regio en de provincie ook meebetalen dan moet het lukken om die extra treinen te krijgen.”

Bijna de hele gemeenteraad steunde het voorstel van de ChristenUnie. Uiteindelijk stemde alleen de VVD tegen. Het college van B&W is nu op pad gestuurd om ook andere gemeenten mee te laten doen. Komend voorjaar moet duidelijk worden of dit gaat lukken.

« Terug