Verordening leerlingenvervoer mag stage niet belemmeren

IMG_5315.JPGdonderdag 30 november 2023 22:20

Leerlingen die afhankelijk zijn van het leerlingenvervoer mogen niet belemmerd worden bij het vinden van een passende stage. Daarom is op voorstel van de ChristenUnie de verordening bekostiging leerlingenvervoer aangepast. Dit is bijvoorbeeld van belang voor leerlingen van VSO Daaf Geluk die vanuit de hele regio met leerlingenvervoer naar deze school komen.

De Gemeenteraad van Haarlem heeft de nieuwe verordening leerlingenvervoer vastgesteld. Belangrijkste wijziging is dat leerlingen zonder beperking in principe pas voor vervoer in aanmerking komen als ze verder dan 6 km van school wonen. Tot dit jaar is de grens voor leerlingen in het speciaal basisonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs 1 km. Voor basisonderwijs was de grens al 6 km. Deze wijziging wordt o.a. doorgevoerd vanwege een structureel tekort aan chauffeurs.

De Gemeenteraad heeft een amendement aangenomen om deze wijziging niet halverwege het schooljaar in te laten gaan maar een overgangstermijn te hanteren. Ook werd een amendement van de ChristenUnie aangenomen dat regelt dat leerlingen bij het kiezen van hun stage niet worden belemmerd door het leerlingenvervoer.

AMENDEMENT Vinden van goede stage niet laten belemmeren door verordening

De gemeenteraad van Haarlem in vergadering bijeen op 30 november 2023,

In beraadslaging over de Verordening bekostiging leerlingenvervoer 2024 (2023/1724378);

Constaterende dat:

  • Volgens artikel 15 lid 3 onderdeel d de vervoersvoorziening naar een stageadres slechts wordt toegekend als het stageadres is gelegen op de route van de woning dan wel vanaf de opstapplaats naar de school.

Overwegende dat

  • Een goed stageadres vinden een opgave kan zijn;
  • De verordening bekostiging leerlingenvervoer het vinden van een stage en de keuzevrijheid die andere leerlingen daarin ook hebben niet mag belemmeren;
  • Vervoer naar en van de stageplek kan helpen om de stage vol te houden;
  • Administratieve regeldruk voor ouders, scholen en de gemeente beperkt dient te blijven;

Besluit:

Artikel 15 lid 3 onderdeel d “het stageadres is gelegen op de route van de woning dan wel vanaf de opstapplaats naar de school. Als wordt aangetoond dat dit niet mogelijk is, dan kan het stageadres gelegen zijn binnen een door het college bepaalde redelijke afstand van de woning of de school.”

te wijzigen in:

“het stageadres is gelegen;

- binnen een door het college bepaalde redelijke afstand van de woning of de school; of

- op de route van de woning dan wel vanaf de opstapplaats naar de school.”

en gaat over tot de orde van de dag.

Frank Visser, ChristenUnie

« Terug