Ondernemen in de horeca

Gisteren een avond horeca. Eerst een debat in café Koops van Horeca Nederland afdeling Haarlem en aansluitend een debat in societeit Koinonia waar ook het veilig uitgaan een belangrijk gespreksonderwerp was.

In cafe Koops weer een nieuw woord geleerd. Horecakluis. Overigens kende vrijwel geen enkele van de aanwezige politici dit begrip. Waar waren VVD en D66 trouwens? Dat zijn toch ondernemerspartijen? Het gaat om een kluis waar een horeca-ondernemer wapens en drugs die worden aangetroffen veilig kan opbergen. Even was er verwarring omdat het er op leek dat de horecakluis bedoeld was om lastige klanten in op te bergen maar dat bleek een misversteand :)

Als drugs of wapens zijn opgeborgen in deze kluis kan de ondernemer er zelf vervolgens niet meer bij, alleen de politie. Eigenlijk triest dat zoiets nodig is, maar als het werkt ben ik er niet tegen. De vraag is wel of de overheid dat allemaal moet gaan betalen...

Er waren overigens helaas meer politici dan horeca ondernemers, maar desondanks was er volop debat. Tsja, zet een aantal raadsleden in een ruimte en er ontstaat vanzelf discussie, zelfs al er een stelling is waar aan het begin iedereen het mee eens is. Dan verzinnen we zelf wel een nieuwe stelling :)

Bijvoorbeeld over het al dan niet plaatsen van camera's op straat (schijnveiligheid of pure noodzaak?), over de start van friscafé's (een alcoholvrij alternatief voor jongeren van een jaar of 16 maar voor een ondernemer lastig op te starten gezien de commerciele risico's) en over het wel of niet vrijgeven van de sluitingstijden ter voorkoming van overlast. Conclusie:

- Camera's zijn duur en leiden in de praktijk vaak niet tot extra veiligheid. Terughoudendheid is op zijn plaats en het advies van de politie erg belangrijk.
- Er zijn wel ondernemers die brood zien in een friscafe. Er wordt al geexperimenteerd op losse feesten. Als de gemeente het stimuleert gaat het er binnenkort wellicht van komen in Haarlem
- Over sluitingstijden is grote verdeeldheid. Ik vind dat deze niet moeten worden vrijgegeven. Ze zijn in Haarlem al ruim zat en het probleem van de overlast wordt hiermee alleen maar verspreidt over de nacht en daarmee groter.

In Koinonia viel de opkomst helaas ook wat tegen. Ik ging daar in debat met vertegenwoordigers van D66, Ouderenpartij en Partij Spaarnestad. Hier hoorde ik weer een fraai  staaltje van bureaucratie bij het zogenaamde ondernemersloket van de gemeente Haarlem. Het idee is goed: 1 loket waar ondernemers voor van alles en nog wat terecht kunnen, maar in de praktijk worden mensen nog steeds van het kastje naar de muur gestuurd. Als ik in de raad kom wil ik dit aan de kaak gaan stellen!

« Terug

Reacties op 'Ondernemen in de horeca'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.