Statiegeldflesjes op station Haarlem

DSC02804.JPG17-11-2022 21:10 17-11-2022 21:10

Station Utrecht Centraal heeft een statiegeldautomaat gekregen zodat reizigers hun kleine pet-flesjes die vaak op het station worden gekocht daar ook weer kunnen inleveren. ChristenUnie-raadslid Frank Visser vroeg het college in het vragenuurtje om snel ook zo'n automaat op station Haarlem te plaatsen.

Voorzitter, op stations verdwijnen nog veel plasticflesjes in de prullenbak of in de omgeving op straat. Reizigers kunnen hun statiegeldfles alleen omruilen voor statiegeld in de supermarkt en die is vaak ver weg. Daarom is afgelopen week op station Utrecht Centraal een inlevermachine voor statiegeldflesjes geplaatst (zie: https://nos.nl/artikel/2451577-utrecht-cs-eerste-station-met-inlevermachine-voorstatiegeldflesjes).

De ChristenUnie vindt dit een heel goed initiatief. Op korte termijn komen er ook dergelijke machines in Eindhoven, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. NS verwacht alleen al op deze 5 stations per jaar 15 miljoen flesjes in te zamelen.

Haarlem kan natuurlijk niet achterblijven. Daarom is mijn vraag aan de wethouder duurzaamheid: bent u bereid contact op te nemen met NS en te zorgen dat Haarlem snel ook zo’n inlevermachine krijgt? En als u dan toch contact legt: misschien kunt u namens de wethouder cultuur ook vragen of NS mogelijkheden ziet een stationspiano te plaatsen in onze monumentale stationshal?!

Het college heeft geantwoord dat inmiddels is gesproken met NS. Als de proef op Utrecht een succes is dan krijgt Haarlem in de loop van 2023 ook een statiegeldmachine. Een stationspiano zal er niet komen omdat er op station Haarlem geen geschikte locatie voor is.

« Terug